Wintervogels kijken bij de Kraaijenbergse Plassen

woensdag 07 februari 2024 Roger van Bracht

Zondag 25 februari kun je met vogelgidsen van natuurvereniging IVN Grave op zoek naar wintervogels in de Kraaijenbergse Plassen bij Gassel. In de winter zijn in deze plassen grote groepen eenden, ganzen en zwanen te zien. Ook typische wintergasten zoals grote zaagbek, wintertaling, brilduiker, nonnetje en de zeldzame ijsduiker. Deze vogels overwinteren hier van oktober tot maart waarna ze weer noordwaarts trekken naar Scandinavië en Rusland. 

In de afgelopen periode zijn er bij de plassen 92 soorten vogels gezien. Met een beetje geluk is een deel hiervan, zoals de ijsvogel en de slechtvalk, te zien tijdens een bezoek aan de vogelkijkhut en/of een wandeling langs de plas. 

De Kraaijenbergse Plassen vormen een uitgestrekt plassengebied van ruim 400 hectaren. De plassen bevinden zich in de gemeente Land van Cuijk en zijn ontstaan door de winning van industriezand, grind en klei. Plas 5 is ingericht als natuurgebied en is vooral een aantrekkelijk rustgebied voor vogels. 

 

Deelnemers verzamelen om 10 uur op de parkeerplaats bij de kerk in Gassel. Daarna vanwege beperkte parkeerplekken, carpoolen en/of pendelen naar de vogelhut bij plas 5. Vanwege het natte weer van de afgelopen periode wordt aangeraden stevige waterdichte schoenen aan te doen. En neem vooral een verrekijker mee. Tijdens de wandeling van circa 2,5 uur leren deelnemers de vogels te onderscheiden.

Aanmelden is gewenst: ivngrave.natuureducatie@gmail.com  Er zijn geen kosten aan verbonden. Een vrije gift na afloop is welkom.

Terug naar nieuwsoverzicht