Lezing Hoe reageren vogels op klimaatverandering

maandag 22 januari 2024 Hans Graat

Wat doet klimaatverandering met onze vogels? Hoe reageren zij daarop? Deze vragen komen onder meer aan de orde in de lezing van Ruud Foppen, senior-onderzoeker van SOVON Vogelonderzoek Nederland. Natuurvereniging IVN Grave organiseert deze lezing donderdag 8 februari om 20.00 uur in dorpshuis Ons Trefpunt, Beukenlaan 11, in Velp. Entree is 5 euro inclusief kop koffie of thee. Aanmelden: ivngrave.natuureducatie@gmail.com.

 

Nu we nog volop genieten van de vogels die in onze tuin van de pinda’s en zonnebloemzaden eten, is het toch goed ook na te denken over de problemen die ontstaan zijn door het klimaat. Vogels lijden onder klimaatverandering, althans, een flink aantal. Is er sprake van andere soorten op de voederplank? Veranderen vogels door de klimaatverandering? Passen ze hun voedsel aan? Kiezen ze andere broed- of overwinter plaatsten? 

Een voorbeeld: het is steeds vroeger in het jaar warm weer en koolmezen starten daarom gemiddeld eerder een legsel. Veel rupsen - belangrijk op het menu van jonge mezen - komen echter nóg eerder uit hun ei door de opwarming, waardoor de koolmezen (en andere rupseneters) te weinig voedsel vinden voor hun jongen.

Terug naar nieuwsoverzicht