Nieuw 'Broodje Land van Cuijk' gepresenteerd met ingrediënten uit eigen streek
LAND VAN CUIJK – Land van Cuijk Boert Bewust presenteerde vrijdag het Broodje Land van Cuijk bij boerderij Robavo en Biopartners in Haps. Het broodje bestaat voor minimaal 80 procent uit streekproducten uit Nederland, met veel ingrediënten uit de regio. Het initiatief wil de verbinding tussen boer en burger versterken en de herkomst van voedsel transparant maken.
In het programma De Ochtendclub op Omroep Land van Cuijk radio sprak Hugo Bens, voorzitter van Land van Cuijk Boert Bewust, over het initiatief en de samenstelling van het broodje.
Streekproducten en duurzaamheid centraal
Het broodje is ontwikkeld door twee chef-koks, Martijn ten Brinke van De Weijer en Martin Bos van het Smaakcentrum. Zij ontwierpen drie varianten, waaronder een kipvariant en een vegetarische variant met oesterzwam als vleesvervanger. Hugo Bens legt uit dat het broodje gezond, smaakvol en betaalbaar moet zijn. “We willen dat consumenten beter weten waar hun eten vandaan komt, met veel producten uit de regio.”
Lancering en verkrijgbaarheid
De presentatie van de broodjes is vandaag een smaakproef. De officiële lancering vindt plaats op 5 oktober bij Plukken Roosterij, waarna de broodjes beschikbaar komen in lunchrooms in de regio. Daarnaast wordt een pakket samengesteld waarmee mensen het broodje thuis kunnen maken. “Het is een relatief luxe broodje, daarom zoeken we ook naar manieren om het thuis toegankelijk te maken,” aldus Bens.
Toekomstige plannen
Land van Cuijk Boert Bewust zet met dit initiatief een stap in het bevorderen van lokale voedselketens en bewustwording over voedselherkomst. Het project sluit aan bij eerdere activiteiten zoals open boerderijdagen. Verdere uitbreiding van het concept behoort tot de mogelijkheden, afhankelijk van de reacties van consumenten en lunchrooms.