IJskelder uit 19e eeuw heropend in Mill

Geplaatst op dinsdag 1 juli 2025 Peter Linders

LAND VAN CUIJK – Een zeldzame ijskelder uit de 19e eeuw is woensdagmiddag officieel heropend in Mill. De ijskelder aan de Oranjeboomstraat, ooit gebouwd voor het koelen van bier, is na jaren van voorbereiding overgedragen aan Stichting Myllesheem.

Overdracht van gemeente aan stichting

Tijdens een feestelijke bijeenkomst droeg de gemeente Land van Cuijk het beheer van de historische kelder symbolisch over aan Stichting Myllesheem. Wethouder Joost Hendriks zette samen met voorzitter Pieter Verstraten zijn handtekening onder het officiële document, waarna de sleutel werd overgedragen.

“Een bijzondere plek met een rijke geschiedenis is hiermee opnieuw toegankelijk gemaakt,” aldus Hendriks tijdens de opening.

Van bieropslag tot schuilplaats

De kelder werd in de 19e eeuw gebouwd door de familie Van Lieshout en diende oorspronkelijk als opslagruimte voor ijs, bedoeld om zelfgebrouwen bier koel te houden. Later kreeg de kelder ook andere functies. Zo werd hij tot in 1930 daadwerkelijk als ijskelder gebruikt en bood hij tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdak als schuilplaats. Volgens de wethouder zijn er in Nederland nog slechts circa veertig ijskelders over. “En eentje daarvan hebben we hier in Mill. Dat maakt het extra bijzonder”.

Vooruitgang na gemeentelijke fusie

De heropening van de ijskelder vergde jarenlange inspanning. De gesprekken begonnen al in de tijd van de voormalige gemeente Mill en Sint Hubert. Na de fusie tot gemeente Land van Cuijk moesten de plannen opnieuw onder de aandacht worden gebracht. “Maar gelukkig was alles goed overgedragen", aldus Verstraten. De oplevering was eerder gepland voor september, maar dankzij inzet van vrijwilligers kon de kelder al op 25 juni open.

Een toegankelijke plek met toekomstwaarde

De ijskelder wordt voortaan beheerd door Stichting Myllesheem, die zich inzet voor het behoud van erfgoed in de regio. Bezoekers kunnen op afspraak een kijkje nemen in het bouwwerk. Voor de gelegenheid trakteerde de stichting alle aanwezigen op een ijsje. Daarmee werd de symboliek van de ijskelder op een zomerse dag extra onderstreept.

Terug naar nieuwsoverzicht