Leven in de beverburcht op Landgoed Tongelaar: natuur en herstel in de bossen
LAND VAN CUIJK – In de tweede aflevering van zijn drieluik over de bever, neemt Gerjan Cluistra ons mee naar de beverburcht op Landgoed Tongelaar. Samen met boswachter Gijs Looijen van Brabants Landschap krijgt hij een uniek kijkje in het leven van de bever en de invloed die deze heeft op het landschap. Deze reportage is te horen in het radioprogramma De Ochtendclub op Omroep Land van Cuijk.
De bever zorgt voor opmerkelijke veranderingen in het bos. Door het omknagen van bomen, voornamelijk essen, creëert de bever zowel een thuis voor zichzelf als ingrijpende natuurlijke veranderingen. "Sommige bomen zijn door de bever gekapt, andere waren ziek en de wind deed de rest", legt Looijen uit. De takkenhoop die je vaak ziet, is geen menselijke activiteit, maar een aanwijzing dat een deel van de beverburcht is ingestort. De bever herstelt zijn burcht door deze takken te gebruiken voor het dak.
Impact op het waterpeil en de natuurlijke omgeving
De bever bouwt dammen die niet alleen zijn burcht beschermen, maar ook het waterpeil in het gebied reguleren. Dit zorgt ervoor dat de ingangen van de burcht onder water blijven, waardoor predatoren geen toegang hebben. Daarnaast wordt een deel van het bos overstroomd, wat de bever toegang geeft tot meer bomen om te knabbelen.
Verdediging tegen predatoren
Hoewel wolven vroeger de belangrijkste vijand van de bever waren, is hun aantal in Nederland momenteel laag. Toch maakt de bever gebruik van zijn ingenieuze bouwwerk om zichzelf te beschermen tegen mogelijke bedreigingen.
De bever speelt een cruciale rol in het herstel van het natuurlijke landschap en biedt een indrukwekkend voorbeeld van hoe dieren het ecosysteem kunnen beïnvloeden.
Deze reportage werd gemaakt door Gerjan Cluistra voor zijn radioprogramma 'De Ochtendclub' op Omroep Land van Cuijk.