Provincie Noord-Brabant scherpt aanpak invasieve exoten aan, ook in Land van Cuijk
LAND VAN CUIJK – De provincie Noord-Brabant voert tot eind 2027 een aangescherpt plan uit om schadelijke invasieve planten en dieren, zoals de reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar, tegen te gaan.
Dit plan richt zich op het beschermen van de biodiversiteit in natuurgebieden, waaronder ook gebieden in en rond het Land van Cuijk. Provinciale Staten hebben extra aandacht gevraagd voor herstel van ecosystemen om de vestiging van exoten te beperken.
Provinciale rol gericht op biodiversiteit
De provincie is verantwoordelijk voor het bestrijden en beheersen van een groot deel van de Europese unielijstsoorten, vooral om de biodiversiteit te beschermen. “We nemen uitroeiingsmaatregelen bij soorten die zich nog in een vroeg stadium van invasie bevinden”, aldus woordvoerder Meja van Zeelst in gesprek met Omroep Land van Cuijk. Voor wijdverspreide soorten wordt lokaal bepaald of bestrijding effectief en proportioneel is. Van Zeelst: “Het kan soms effectiever zijn om verspreiding te voorkomen door te werken met werkprotocollen.”
Samenwerking met gemeenten en andere partijen
Gemeenten, zoals Land van Cuijk, dragen verantwoordelijkheid waar invasieve exoten raakvlakken hebben met volksgezondheid en openbare orde. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij reuzenberenklauw nabij schoolpleinen of hemelbomen die stoepen omhoogduwen. Volgens Van Zeelst is samenwerking cruciaal: “We werken samen met gemeenten, waterschappen en natuurorganisaties om soorten vroegtijdig te signaleren en informatie te verspreiden.” De provincie neemt een faciliterende rol in kennisdeling en ondersteuning.
Resultaten en uitdagingen in bestrijding
De afgelopen jaren lag de focus op bestrijding van de Aziatische hoornaar, waarbij provinciale middelen werden ingezet voor het opsporen en bestrijden van nesten. Hoewel de aanpak tot meer bewustwording heeft geleid en meldingen adequaat werden opgepakt, is eliminatie niet altijd mogelijk. Van Zeelst legt uit: “De Aziatische hoornaar is inmiddels zo verspreid dat volledige uitroeiing onhaalbaar is. Daarom zetten we nu in op beheersing en onderzoeken we hoe gemeenten meer verantwoordelijkheid kunnen nemen.”
Toekomst en evaluatie
Het plan van aanpak loopt tot eind 2027 en wordt dan geëvalueerd door een externe partij. De uitkomst van deze evaluatie vormt input voor Gedeputeerde Staten, die beslissen over het vervolgbeleid. De provincie wijst op het beperkte budget en benadrukt dat het beschikbare geld van het Rijk voorlopig onvoldoende is voor een structurele aanpak van invasieve exoten.