Waterschap biedt gezuiverd afvalwater aan voor landbouw en industrie in Land van Cuijk

Geplaatst op donderdag 10 juli 2025 Hans Graat

LAND VAN CUIJK – Waterschap Aa en Maas wil jaarlijks 30 miljard liter gezuiverd afvalwater beschikbaar stellen voor onder meer landbouw en industrie in onder andere de gemeente Land van Cuijk. Met deze nieuwe afvalwaterstrategie wil het waterschap schoon water hergebruiken en inzetten tegen verdroging van de regio.

Nieuwe toepassing voor gezuiverd rioolwater

In de huidige situatie wordt het schoongemaakte afvalwater uit rioolwaterzuiveringen afgevoerd via beken naar de Maas. In de toekomst wil het waterschap een deel van dat water opnieuw benutten: als aanvulling op het grondwater en als zogenoemd proceswater voor boeren en bedrijven. Het gaat daarbij om water dat eerder werd geloosd via huishoudens, bedrijven en regenwaterafvoer, en na zuivering geschikt is voor hergebruik.

Medicijnresten en microplastics als uitdaging

De noodzaak voor een nieuwe aanpak is volgens het waterschap hoog. Door de aanwezigheid van stoffen zoals microplastics, PFAS en medicijnresten in rioolwater worden bestaande zuiveringsinstallaties steeds minder toereikend. Suzanne de Zoeten, lid van het dagelijks bestuur van Aa en Maas, stelt dat deze stoffen schadelijk zijn voor waterleven en drinkwatervoorziening. Daarom investeert het waterschap in extra zuivering op alle zeven installaties in de regio.

Van zuivering naar circulaire waterfabriek

Een deel van het gezuiverde water zal nog verder worden behandeld zodat het ingezet kan worden voor droogtebestrijding in onder meer de agrarische sector. In de nieuwe strategie spreekt het waterschap de ambitie uit om de installaties op termijn te ontwikkelen tot ‘waterfabrieken’, met herbruikbaar water van bijna drinkwaterkwaliteit. Pilots moeten aantonen hoe dit in de praktijk kan worden toegepast in gebieden als Land van Cuijk.

Onderzoek naar toekomstige zuiveringstechnieken

Samen met kennisinstellingen werkt het waterschap aan nieuwe zuiveringsconcepten die ook aandacht besteden aan energiegebruik, emissies van broeikasgassen en terugwinning van grondstoffen. Het programma ‘Zuivering van de toekomst’ verkent innovatieve methoden waarmee afvalwater op duurzamere wijze kan worden gezuiverd.

Verduurzaming en samenwerking met gemeenten

Binnen het werkgebied van Aa en Maas, waaronder de gemeente Land van Cuijk, wordt al samengewerkt met gemeenten en de slibverwerker aan circulaire oplossingen. Hierbij wordt bijvoorbeeld biogas gewonnen uit zuiveringsslib en worden mogelijkheden onderzocht om fosfaat terug te winnen. In het najaar presenteert het waterschap een aangepaste routekaart voor verdere verduurzaming richting een klimaatneutraal en circulair beleid.

Terug naar nieuwsoverzicht