10 dingen die je (misschien) nog niet wist over de Nijmeegse Vierdaagse

Geplaatst op vrijdag 11 juli 2025 Redactie

NIJMEGEN – De Nijmeegse Vierdaagse is een fenomeen. Elk jaar verzamelen tienduizenden wandelaars zich in en rond Nijmegen voor een wandelprestatie van formaat. En ook het Land van Cuijk speelt een hoofdrol: honderden inwoners lopen mee, en op de beroemde Dag van Cuijk zwaait de hele regio de lopers letterlijk en figuurlijk binnen.

Wat maakt deze 107e editie van de Vierdaagse zo bijzonder? Hier zijn tien opvallende feiten – met een knipoog naar ons eigen Cuijk.

1. Meer dan 44.000 wandelaars aan de start

In 2025 staan er 44.064 deelnemers aan de start, uit 79 landen. Van Japan tot Zuid-Afrika, en ja: ook tientallen wandelaars uit het Land van Cuijk. Dat maakt de Vierdaagse het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld én een internationaal verbroederingsfeest.

2. Cuijk in de spotlights op de laatste dag

De Dag van Cuijk, de traditionele vierde wandeldag, is voor velen het hoogtepunt. Over de pontonbrug over de Maas trekken tienduizenden lopers onder luid applaus het Land van Cuijk binnen. Straatorkesten, vlaggen, dweilbands – het is feest van zonsopgang tot ver na het middaguur.

3. Finish halen is niet vanzelfsprekend

Van de ruim 44.000 starters haalden vorig jaar uiteindelijk 38.954 wandelaars de finish. Dat is een uitval van 11,6 procent. Vooral de eerste dag was pittig – daar vielen al ruim 2.700 deelnemers af.

Van Beers tot Berlijn

4. Duitsland op plek twee

Na Nederland levert Duitsland de meeste deelnemers. Maar ook wandelaars uit Zuid-Korea, Canada, Colombia en Australië lopen mee. Daarmee is de Vierdaagse een van de meest internationale sportevenementen van Nederland.

5. Cuijkse vlag in de stoet

Vaste prik: tijdens de intocht op vrijdag zijn er groepjes uit Cuijk, Boxmeer en Grave die met eigen vlag of spandoek de Via Gladiola in Nijmegen betreden. En onder de toeschouwers staan elk jaar weer talloze trotse familieleden uit het Land van Cuijk.

6. Meer vrouwen dan mannen

Een mijlpaal: in 2025 lopen er voor het eerst meer vrouwen (22.267) dan mannen (21.797) mee. De Vierdaagse is al lang geen ‘mannenprestatie’ meer – het is voor iedereen.

Wandelschoenen en vrijwilligers

7. De oudste loper was 90 jaar

De oudste deelnemer dit jaar is een man van 90. De oudste vrouw is 86. En de jongste wandelaars zijn pas 11. Het bewijst: de Vierdaagse is voor iedereen die wil en durft – ongeacht leeftijd.

8. 1.229 vrijwilligers, ook uit Cuijk

Meer dan 1.200 vrijwilligers houden het evenement draaiende. Medische hulp, verkeersregelaars, inschrijfbureau, rustposten… Ook mensen uit het Land van Cuijk saan paraat om de duizenden wandelaars te helpen.

9. Miljoenen stappen, kilo’s afval

Bij elkaar zetten de wandelaars tientallen miljoenen stappen – en dat levert ook afval op. In totaal werd vorig 38.800 kilo ingezameld, waarvan veel werd gescheiden. De organisatie zet sterk in op duurzaamheid, onder meer met herbruikbare bekers.

De Vierdaagse verbindt ons allemaal

10. De feesten trekken 1,5 miljoen bezoekers

Niet alleen de wandelaars zijn massaal aanwezig: de Vierdaagsefeesten in de stad trokken dit jaar ruim 1,5 miljoen bezoekers. Een groot deel daarvan komt uit de regio – en ook Cuijkers weten de weg naar het feestgedruis goed te vinden.

Terug naar nieuwsoverzicht