Imkerdag in Oeffelt: honing, zwermen en het werk van de imker
OEFFELT – Imkervereniging Land van Cuijk opent morgen de bijenstal in Oeffelt voor publiek. Vanwege de landelijke open imkerijdagen 2025 krijgen bezoekers uitleg over het werk van de imker, de opbouw van de bijenkast en het belang van bijen voor de natuur.
De bijenstal van de vereniging aan de Krolhoek 2a in Oeffelt is morgen geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen honing proeven, een bijenkast achter glas bekijken en uitleg krijgen over drachtplanten en solitaire bijen. Er is honing van lokale imkers te koop en koffie of thee staat klaar.
Het werk van een imker
“Een imker is de verzorger van bijen”, zegt Chris Raaijmakers van de vereniging. “Dat kan variëren van minimale verzorging in de herfst tot intensief beheer het hele jaar door.” Zo voert de imker de bijen in de winter, controleert hij in het voorjaar de gezondheid van het volk en beheerst hij het zwermen in de zomer. In het seizoen wordt ook honing geoogst uit de zogenoemde honingzolder, het bovenste deel van de kast.
Kleuren, geur en hiërarchie
Bijen herkennen hun kast aan kleur en tekening, maar uiteindelijk is de nestgeur doorslaggevend. “Soms accepteren volken vreemde bijen, soms worden indringers afgestoten of zelfs gestoken”, aldus Raaijmakers. Volgens hem kunnen conflicten ontstaan als er iets misgaat met de koningin of als een kast toegankelijk is voor rovers. Een imker grijpt dan in met onder meer het verkleinen van de ingang.
Van nectar tot honing
Bijen verzamelen nectar, verdampen het vocht door te waaieren met hun vleugels en slaan de honing op in de zolder. “Als er ziektes zijn, halen we die zolder weg vóór een behandeling, zodat de honing schoon blijft”, legt Raaijmakers uit. In een goed seizoen kan een kast zo’n vijftien kilo honing opleveren, goed voor ongeveer dertig potten.
Verhuizing naar de hei
In de zomer verhuizen sommige imkers hun kasten naar bloeiende heidevelden. De bijen passen zich snel aan de nieuwe omgeving aan. “We halen eerst alle honing eruit en beginnen met lege raampjes aan een nieuwe dracht”, zegt Raaijmakers. Zo ontstaat bijvoorbeeld pure heidehoning.
Winter en voorjaar
In de winter klonteren de bijen samen en warmen zichzelf op tot 37 graden. In januari begint de koningin weer met eitjes leggen. Raaijmakers: “Het volk bereidt zich dan voor op het nieuwe seizoen. De eerste inspectie in het voorjaar laat zien welke volken de winter hebben overleefd.”
De cyclus van het volk
Een bijenvolk kan uitgroeien tot wel 80.000 bijen. In de zomer leven werkbijen zo’n 35 tot 45 dagen. “Elke bij doorloopt een reeks van taken, van celpoetsen tot nectar halen”, zegt Raaijmakers. “De laatste taak is water halen. Daarbij overlijden de meeste bijen.”
Bijendans en zwermen
Bijen communiceren via een dans om elkaar te vertellen waar nectar is. Zwermen is hun manier van voortplanten: een koningin vertrekt met een deel van het volk. “Imkers proberen dat te voorkomen door kunstmatig te splitsen”, aldus Raaijmakers. “Zo houd je het aantal volken beheersbaar.”
Het interview met Chris Raaijmakers was eerder deze week te horen in het radioprogramma 'De Ochtendclub' van Omroep Land van Cuijk radio.