Steeds jongere kinderen verslaafd aan vape: longarts slaat alarm
LAND VAN CUIJK – Kinderen van 10 en 11 jaar raken in snel tempo verslaafd aan de vape, waarschuwt longpatholoog Danielle Cohen van het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij ziet dagelijks onder de microscoop de schade die roken en vapen aanrichten en roept op tot betere voorlichting en ondersteuning bij het stoppen.
Snelle verslaving door hoge dosis nicotine
Volgens Cohen, mede-initiatiefnemer van het platform VapenJouwKeuze.nl, is nicotineverslaving bij jonge tieners een groeiend probleem. “Nicotine staat op plek drie van meest verslavende middelen, na heroïne en cocaïne. Eén vape kan al genoeg zijn om verslaafd te raken,” zegt ze. Jongeren worden soms zelfs ’s nachts wakker met een sterke behoefte aan nicotine, stelt ze.
De vape bevat niet alleen hoge doseringen nicotine, maar ook vloeistoffen die de longen direct kunnen beschadigen. “Iedere keer dat je een trekje neemt, maak je schade. Dat is iets wat jongeren zich vaak niet realiseren,” aldus Cohen.
Vape-industrie richt zich doelbewust op jongeren
Cohen wijst erop dat de tabaks- en vape-industrie bewust inzet op jongeren als nieuwe doelgroep. “De omzet van de tabaksindustrie is groter dan die van Google. Er zijn inmiddels vapes op de markt waarin spelletjes zijn ingebouwd. Je moet dan een trekje nemen om naar het volgende level te gaan. Dat is bizar, maar het gebeurt.”
Volgens haar zijn deze marketingpraktijken verboden, maar desondanks vinden jongeren eenvoudig hun weg naar dit soort producten.
Lesmateriaal en hulp bij stoppen
Om scholen en ouders te helpen, is er gratis lesmateriaal beschikbaar via www.vapenjouwkeuze.nl. Daarnaast is er een stappenplan ontwikkeld voor een nicotinevrije school, opgesteld in samenwerking met onder meer het Trimbos Instituut, jeugdartsen en de GGD.
Voor jongeren in Land van Cuijk die willen stoppen met vapen, noemt Cohen de organisaties WeQuit en Rookvrij en Fitter als laagdrempelige en gratis hulpverleners. Beide bieden begeleiding zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico.