“Het is altijd fantastisch als het begint — en ook als het goed is afgelopen”

Geplaatst op maandag 14 juli 2025 Robèrt Cooijmans

NIJMEGEN – Het is maandagochtend, een dag voor de wandelaars van start gaan. In het crowd control centrum van de Nijmeegse politie heerst nog rust, maar alles staat klaar voor een van de grootste evenementen van Nederland.

De spanning is voelbaar, zelfs binnen de muren van het commandocentrum in het stadhuis van Nijmegen. Op schermen flitsen camerabeelden van drukke kruispunten, bewegende mensenstromen en tijdelijke afsluitingen. Nijmegen maakt zich op voor de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten en burgemeester Hubert Bruls houdt — zoals elk jaar — persoonlijk toezicht op de voorbereiding.

Een week vol overgave

Bruls weet wat hem te wachten staat. “Je wordt echt geleefd in deze week”, zegt hij. “Door de voortdurende mensenmassa om je heen, iedereen die een hand wil geven of een boodschap wil meegeven… dat hoort er ook bij.”

Hij vergelijkt het met gastheerschap. “Als je als gast een feestje geeft, dan sta je daar voor open.” Hoewel hij zich duidelijk thuis voelt in de rol van burgemeester tijdens de Vierdaagse, spreekt hij ook met realisme. “Het is inderdaad heel erg druk, maar ook heel bijzonder. Je staat in het midden van iets dat groter is dan jijzelf.”

100 jaar ervaring, maar elk jaar anders

De Vierdaagse, de feesten en Nijmegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stad is al meer dan een eeuw start- én finishplaats van het wandelevenement. “We doen dit al ruim 100 jaar”, zegt Bruls. “Het voordeel is dat we het niet voor het eerst doen. We hebben het goed voor elkaar.”

Dat ‘goed voor elkaar hebben’ gaat volgens Bruls verder dan ervaring alleen. “Denk aan de Vierdaagse-organisatie, maar ook aan politie, brandweer, ambulance, Rode Kruis, de gemeente. Het zijn er te veel om op te noemen. Maar we zijn goed op elkaar ingespeeld. En elk jaar is het toch weer anders. Dat maakt het uitdagend, maar ook waardevol.”

Eén beeld, één besluit

Die samenwerking wordt tastbaar in de crowdcontrolroom op het stadhuis, waar alle partijen samenkomen: de politie, gemeente, brandweer, ambulance en zelfs de NS. “In het verleden zaten we allemaal apart van elkaar”, zegt Bert, hoofd Ordehandhaving Vierdaagse(feesten). “Dan moesten we elkaar bellen en op afstand overleggen. Nu zitten we bij elkaar, halen een gezamenlijk beeld op en nemen samen een gedragen besluit.”

Dat centrale beeld komt van meerdere bronnen: camerabeelden, locatiegegevens via de Vierdaagse-app en observaties van mensen op straat. “We gebruiken onder andere een heatmap om te zien waar het druk wordt", aldus Bert. “En NS geeft ons al vroeg inzicht in de verwachte drukte, omdat zij zien hoeveel mensen er richting Nijmegen reizen.”

Drukte onder controle

Op drukke dagen trekken tussen de 200.000 en 250.000 mensen door het centrum van Nijmegen. De uitdaging is om de mensenmassa’s te sturen zonder dat de bezoekers daar hinder van ondervinden. Bruls is vol vertrouwen: “We hebben een stevig crowd control systeem. En dat werkt, omdat we het samen doen.”

Ook Bert onderstreept dat belang van samenwerking: “Doordat iedereen bij elkaar zit, kunnen we snel schakelen. Het is veel efficiënter en voorkomt verwarring.”

Toch is er geen ruimte voor verslapping. “Je moet op je qui-vive blijven”, zegt Bruls. “Juist omdat het vaak goed gaat, is het belangrijk om scherp te blijven. De risico’s zitten in de details.” Dat er veel goed gaat, is volgens hem te danken aan het netwerk van professionals en vrijwilligers. “Ik slaap nog steeds goed hoor”, voegt hij met een glimlach toe. “Wat kortere nachtjes dan normaal, dat wel.”

Persoonlijke intocht

Hoewel Bruls zijn rol duidelijk ziet als coördinerend en bestuurlijk, blijft de Vierdaagse voor hem ook een persoonlijk moment. “Het is prachtig om de start mee te maken, ook ’s nachts. Maar het allermooiste is als mensen binnenkomen op vrijdagmiddag.”

Dit jaar is dat extra bijzonder: zijn oudste dochter loopt mee. “Ze gaat op dinsdagochtend heel vroeg opstaan en ik verheug me erop haar een warme handenknuffel te geven op vrijdagmiddag.”

Terug naar nieuwsoverzicht