6 dramatische edities uit de geschiedenis van de 4Daagse

Geplaatst op woensdag 16 juli 2025 Dion van Alem

NIJMEGEN – Het is alweer de tweede dag van deze 107e editie van de 4Daagse. Dat is al heel wat, want zo ver kwam het niet eens in alle jaren dat het wandelevenement bestaat. We doen een greep in de meest dramatische edities van de 4Daagse, oftewel de Nijmeegse Vierdaagse.

2006 – Zwarte Dinsdag

Om maar meteen daarop aan te sluiten: in 2006 werd de Nijmeegse Vierdaagse de Nijmegen Eendaagse. De eerste wandeldag viel op 18 juli onder extreme omstandigheden: de temperatuur liep op tot ruim 36 graden. In het bijzonder omdat het laatste deel van de etappe zich in de volle zon op de dijk bij Oosterhout afspeelde, kregen honderden mensen last van oververhitting, uitdroging of een hitteberoerte. Twee wandelaars overleden zelfs aan de gevolgen van de hitte. De conclusie was dat er onvoldoende rekening was gehouden met de extreem warme weersomstandigheden. De organisatie besloot na dag 1 om de hele Vierdaagse af te gelasten. Het besluit leidde tot veel discussie en media-aandacht. De uitdrukking ‘Zwarte Dinsdag’ wordt sindsdien gebruikt voor deze dag. Dezelfde avond nog liepen er al mensen in de stad met shirts met daarop ‘Nijmeegse Eéndaagse 2006’. Het leverde toenmalig burgemeester Guusje ter Horst ook de bijnaam ‘Guusje ter Dorst’ op.

1959 – Bloedhete editie

2006 was niet het enige jaar dat extreme hitte voor problemen zorgen. In 1959 werd het tijdens de Vierdaagse bijna 36 graden. In die tijd waren er nog nauwelijks maatregelen voor extreme hitte. Veel wandelaars kregen last van uitdroging en oververhitting. De medische begeleiding was beperkt, wat de situatie extra gevaarlijk maakte. Toch liep de meerderheid stoïcijns door, wat deze editie berucht maakt vanwege de doorzettingsdrang onder zware omstandigheden.

2022 – De Nijmeegse Driedaagse

In 2022 stonden veel wandelaars te trappelen om van start te gaan. Maar een dag voor de startdag besloot de organisatie de eerste wandeldag te schrappen vanwege voorspelde temperaturen van boven de 38 graden. De tweede dag werd uiteindelijk de officiële startdag. De Vierdaagse werd daardoor een Driedaagse.

1928 – Olympische Vierdaagse

In 1928 organiseerde Nederland de Olympische Spelen. Voor die gelegenheid besloot men de Vierdaagse afstanden te verhogen: militaire deelnemers moesten bijvoorbeeld zelfs 55 kilometer per dag lopen. Probleem was echter dat het weer warm was en veel wandelaars onvoldoende waren getraind. Het gevolg: massale uitval door blaren, uitputting en overbelasting. Na kritiek op deze editie werden de afstanden weer verlaagd.

1984 – De natste Vierdaagse ooit

Het is niet altijd warm weer dat voor problemen zorgt. Een beetje regen hoort erbij, maar tijdens de Vierdaagse van 1984 regende het vier dagen lang vrijwel onafgebroken. Wandelaars kregen massaal last van blaren, schimmelinfecties door natte voeten en onderkoeling. Desondanks haalde een groot deel van de lopers de finish.

2010 – Hitte en hagelstenen

De Vierdaagse van 2010 werd geplaagd door bizarre weersomstandigheden. De ene dag was het 35 graden, de andere dag kwam het met bakken uit de lucht. Er vielen zelfs hagelstenen ter grootte van knikkers. Dat maakte de tocht zwaar en onvoorspelbaar.

Notoire afgelastingen

Niet alle jaren in het bestaan van de Nijmeegse Vierdaagse is het evenement daadwerkelijk van start gegaan. In 1916 werd het evenement vanwege militaire spanningen en de mobilisatie van troepen als gevolg van de Eerste Wereldoorlog afgelast. Van 1940 tot en met 1945 werd de Vierdaagse helemaal niet georganiseerd als gevolg van de Tweede Wereldoorlog en de Duitse aanwezigheid in Nederland. In 2020 en 2021 kon het evenement ook niet doorgaan, ditmaal als gevolg van de coronapandemie. De economische gevolgen voor Nijmegen en de regio waren aanzienlijk.

Terug naar nieuwsoverzicht