Via Frikandella: het frikandellenfenomeen van de Vierdaagse
VIANEN – Wat begon als een spontane actie om de diepvries leeg te maken, is uitgegroeid tot een jaarlijkse publiekstrekker: de Via Frikandella. Dit jaar werden in Vianen maar liefst 2.600 frikandellen gebakken en uitgedeeld aan deelnemers en toeschouwers.
Hobby loopt uit de hand
De eerste editie ontstond enkele jaren geleden toen twee bewoners, onder wie initiatiefnemer Erwin, hun vriezer wilden leegruimen voor een vakantie. “Wat frikandellen bakken,” zo begon het, vertelt hij. Maar het sloeg onverwacht aan. Sindsdien groeide het aantal gebakken snacks explosief, van 100 naar 600, 1.500 en dit jaar zelfs 2.600 stuks.
Eigen lied voor de frikandellenstraat
De Via Frikandella is inmiddels meer dan alleen een snackpunt. De ‘Gouden Lodgies’, een lokale muziekgroep, hebben zelfs een speciaal nummer geschreven ter ere van het evenement. “We hopen dat het een hit wordt”, aldus Erwin, een van de organisatoren. Volgens hem is het streven om “net zo groot te worden als de Via Gladiola,” al blijft het volgens hem “vooral een hobby.”
Toeschouwers worden ontvangen met frikandellen in alle variaties, inclusief sauzen en bijpassende muziek.
Lokale traditie met landelijke allure
Hoewel het evenement kleinschalig begon, is de naam inmiddels wijdverbreid. “Het is leuk dat iedereen van ons gehoord heeft,” zegt Erwin. Met groeiende bekendheid en een vaste plek in de Vierdaagseweek lijkt de Via Frikandella een blijvende traditie in Vianen.