LPG verdwijnt uit gemeenteraad Land van Cuijk na dertig jaar lokaal bestuur
GRAVE – De Lokale Partij Grave (LPG) houdt op te bestaan. Aan het einde van deze raadsperiode stopt de partij met haar politieke activiteiten. Na bijna dertig jaar komt er daarmee een einde aan een tijdperk van lokale vertegenwoordiging in Grave. Astrid Bannink blijft tot het einde van de raadsperiode de fractievoorzitter van de partij.
De LPG zegt geen opvolgers te hebben gevonden die zich binnen de fusiegemeente Land van Cuijk verkiesbaar willen stellen. “Het draagvlak om de partij in deze nieuwe bestuurlijke werkelijkheid voort te zetten, ontbreekt”, aldus het bestuur.
Oprichting in 1997 en snelle groei
De LPG werd in 1997 opgericht door Jan Verhaaren en Piet Vollenberg. De partij richtte zich bewust op lokale belangen, los van landelijke politieke structuren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1998 behaalde de partij vier zetels en groeide uit tot een vaste waarde in de Graafse politiek. In de jaren daarna nam een nieuwe generatie het partijwerk over. De LPG stond bekend om haar zichtbaarheid in de gemeenschap en haar nauwe banden met lokale verenigingen.
Hoogtepunt bij verkiezingen in 2018
De grootste verkiezingswinst behaalde de partij in 2018, met zes zetels in de gemeenteraad van Grave. Vaak speelde de LPG een sleutelrol in coalitievorming en werkte zij mee aan lokaal beleid dat “dicht bij de inwoners” bleef. In 2022 ging de gemeente Grave op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De LPG sprak zich eerder fel uit tegen deze herindeling, uit zorg voor het behoud van lokale identiteit en democratische nabijheid. “De afstand tussen inwoners en bestuur is toegenomen”, stelt het partijbestuur.
Fractievoorzitter Astrid Bannink noemt de herindeling “een slechte keuze”. Volgens haar heeft de fusie nauwelijks iets opgeleverd voor Grave. “We staan stil. Er gebeurt te weinig,” zei zij in het radioprogramma Regelkevers op Omroep Land van Cuijk. Ze stelt dat de nadruk binnen het gemeentebestuur ligt op Cuijk en Boxmeer, terwijl kleinere kernen als Grave achterblijven.
Ook over de zogenoemde ‘kernen-cv’s’, die de lokale belangen binnen de fusiegemeente moesten borgen, is Bannink kritisch. “Er is hard aan gewerkt, maar het blijft hangen in plannen zonder uitvoering.” Volgens haar voelen veel inwoners zich niet voldoende vertegenwoordigd. “Voorheen hadden we vijftien raadsleden in Grave. Nu moeten we het met veel minder doen.”
Astrid Bannink als laatste vertegenwoordiger
Sinds de herindeling werd de partij vertegenwoordigd door raadslid Astrid Bannink. Zij was het enige LPG-lid in de nieuwe gemeenteraad. Volgens de partij voerde zij haar taak “met deskundigheid en toewijding” uit. Hoewel zij zich sinds 2022 loyaal opstelde, ziet zij ook dat het moeilijk is gebleken om het belang van Grave voldoende onder de aandacht te brengen. “We zijn juridisch één gemeente, maar het gevoel bij inwoners blijft verdeeld,” aldus Bannink.
Het functioneren als eenpersoonsfractie bleek op termijn moeilijk vol te houden. Omdat zich geen nieuwe kandidaten hebben gemeld voor de komende verkiezingen, heeft het bestuur besloten de partij formeel te beëindigen.