Kunstenaar uit Wanroij legt in sculpturen de kwetsbare mens vast

Geplaatst op vrijdag 2 mei 2025 Peter Linders

WANROIJ – Kunstenaar Miriam Janssen-Meulepas (1960) legt zich toe op het verbeelden van de kwetsbare mens in beelden van watergedragen polyester, waarin thema’s als vergankelijkheid en psychische stoornissen centraal staan. Haar werk is te zien in binnen- en buitenland, en komt tot stand vanuit haar atelier in Wanroij.

Janssen-Meulepas benadrukt in haar werk de schoonheid van imperfectie. Haar beelden tonen niet alleen de emoties van mensen met een psychische aandoening of beperking, maar juist ook het onvermogen om die gevoelens te uiten. Dat raakt haar, zo vertelde zij in een recent gesprek.

“Voor deze mens is weinig plaats in onze perfectionistische en gehaaste samenleving. Maar juist die kwetsbaarheid maakt iemand uniek.”

De sculpturen worden gemaakt van watergedragen polyester, siliconen en keramiek. Vooral siliconen, vanwege de zachte structuur en gelijkenis met menselijke huid, zijn voor haar een geschikt materiaal. “Het thema ‘de vrouw’ loopt als een rode draad door mijn werk”, zegt Janssen-Meulepas, die inspiratie haalt uit materialen die ze toevallig tegenkomt en die ze associatief verwerkt in beeldende vorm.

Samenwerking met partner leidt tot fantasievoertuigen

Naast het serieuze werk maakt zij ook fantasievolle kunstwerken samen met haar partner Louis. De voertuigen, gemaakt van oude machineonderdelen, worden bestuurd door zelfontworpen wezens van klei. Deze creaties begonnen als een gezamenlijk project, maar groeiden uit tot een taakverdeling waarbij Louis de voertuigen bouwt en zij de figuurtjes maakt. Janssen: “Het is echt ons gezamenlijke werkje geworden.”

Louis raakte via Miriam betrokken bij de kunst. Aanvankelijk had hij weinig interesse, maar door de samenwerking en bezoeken aan exposities en musea groeide zijn enthousiasme.

“Inmiddels is het echt mijn ding geworden", zegt hij, “en vullen we elkaar goed aan.”

Ervaring en opleiding in de kunstwereld

Janssen-Meulepas woont al bijna vier decennia in Haps, maar werkt inmiddels al jaren in Wanroij. Na een carrière als kleuterleidster studeerde ze theatex, tekenen, handvaardigheid en textiele werkvormen in Tilburg. Ze volgde daarna een beeldhouwopleiding aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk (B). Sindsdien geeft ze workshops en werkt ze aan haar eigen oeuvre.

Haar werk is geëxposeerd in onder meer het Stedelijk Museum Den Haag, tijdens de Zomerexpo. Ook internationaal heeft ze tentoonstellingen op haar naam staan.

Emotie en ontspanning in balans

De afwisseling tussen haar diepgravende werk over menselijke kwetsbaarheid en het speelse werk met fantasievoertuigen houdt haar artistieke proces in evenwicht. De invloed van maatschappelijke thema’s als milieu en sociale onrechtvaardigheid is zichtbaar in haar oeuvre. “Ik kijk wat er op mijn pad komt en wat ik daar beeldend mee kan doen", zegt Janssen-Meulepas.

bronnen:

  • galeriebontenblauw.nl
  • reportage Wim van Melis
  • Kunstkring

Terug naar nieuwsoverzicht