Week van de Klasseboer: "Voeding zou een vak op school moeten zijn"

Geplaatst op dinsdag 20 mei 2025 Dion van Alem

SINT HUBERT – Deze week is het Week van de Klasseboer. Basisschoolkinderen gaan dan op bezoek bij een boerderij om meer te leren over gezond eten en waar dat voedsel vandaan komt. Maandag ging een klas van Basisschool De Schare in Sint Hubert langs bij het nabijgelegen melkveebedrijf Vermeulen, waar ze naast een rondleiding ook een kookles kregen van 'SoeperChef' Bastiaan Koenders. 

Klik voor de video  en hier voor audio

Een Klasseboer is een boer die een training gedaan heeft om educatieve lessen te verzorgen voor kinderen. Sonja Vermeulen leidt al meer dan 25 jaar kinderen rond op de melkveeboerderij van haar en haar man. "Toen onze kinderen jong waren, merkte ik dat hun klasgenootjes eigenlijk niet wisten waar melk vandaan kwam. Dat heeft me bewogen om dit te gaan doen. Ik vind het keileuk, en je ziet ook dat ze er veel van opsteken. Na de rondleiding snappen ze ook waarom er van die rare bulten en grote silo's bij een boerderij staan."

Eten wat de pot schaft

Het thema van de deze week van de Klasseboer is 'Eten wat de pot schaft'. "We proberen kinderen te leren om te eten wat er op dat moment is", legt voorzitter van Klasseboeren Henk Kerkers uit, die zichzelf voorstelt als 'Boer Henk'. "Mee-eten met het seizoen dus. Op het moment zijn dat de asperges en de aardbeien. Zo leren ze gevarieerd en gezond te eten, van de grond naar de mond."

"Voeding zou een vak op school moeten zijn"

De kinderen leren deze week niet alleen waar voedsel vandaan komt, maar gaan ook zelf wat bereiden met verse ingrediënten. De leerlingen van De Schare doen dat onder begeleiding van Bastiaan Koenders, die aanwezig is namens TommyTomato. Voor die organisatie geeft hij ook op scholen lessen over koken en voeding. "Voeding zou een vak op school moeten zijn, en er zouden meer boeren in het leslokaal moeten komen", vindt hij. "Kinderen moeten gewoon weer leren dat ze hun aardappels moeten schillen en hoe ze ze moeten koken. Op veel plekken is er te veel afstand van het voedsel. Ik merk eigenlijk altijd wel dat ze er plezier in hebben om hiermee bezig te zijn." De boerderij is wat Koenders betreft een zeer passende plek om meer te leren over voedsel. "De bron van dat voedsel ligt hier bij de boeren."

Terug naar nieuwsoverzicht