Sint Agatha startpunt in grootste kloosterroutenetwerk van de Benelux
LAND VAN CUIJK – Het klooster in Sint Agatha vormt een van de officiële startpunten van het nieuwe Brabants kloosterroutenetwerk. De route werd onlangs gepresenteerd als het grootste in zijn soort binnen de Benelux. Het netwerk verbindt vijftig kloosters in tien Brabantse gemeenten via meer dan 330 kilometer aan fiets- en wandelroutes.
Historisch klooster centraal in nieuwe route
Het Klooster Sint Agatha, dat sinds 1371 onafgebroken bewoond wordt door de Orde van het Heilig Kruis, speelt een prominente rol binnen het nieuwe netwerk. Het is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland en huisvest tevens het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven. Vanuit deze locatie start een 49 kilometer lange fietsroute die door de gemeente Land van Cuijk voert, langs onder meer natuurgebied De Vilt en het Maasheggengebied, dat onderdeel is van het UNESCO-biosfeerprogramma.
Ontsluiting van religieus erfgoed
Het nieuwe routenetwerk is opgezet om het religieuze erfgoed van Noord-Brabant op een toegankelijke manier zichtbaar te maken. Dat gebeurt via fysieke routes en een digitale infrastructuur met QR-codes, die onderweg persoonlijke verhalen van religieuzen ontsluiten. Daarmee biedt het netwerk zowel toeristische als culturele verdieping. Volgens gedeputeerde Stijn Smeulders (cultuur, provincie Noord-Brabant) is het doel om de kloosters een “plek van betekenis” te laten zijn in de hedendaagse samenleving.
Gemeente Land van Cuijk als spirituele toegangspoort
Met de deelname van Sint Agatha krijgt ook de gemeente Land van Cuijk een centrale plek in het netwerk. Bezoekers die de route starten bij het klooster worden niet alleen ondergedompeld in de geschiedenis van het kloosterleven, maar ook in het landschap van de Maasheggen, dat bekendstaat om zijn eeuwenoude hegstructuren en biodiversiteit.
Vervolg en uitbreiding
Het routenetwerk wordt de komende jaren verder doorontwikkeld met extra informatiepunten, verhalen en activiteiten. Daarmee wil de provincie Noord-Brabant bijdragen aan toerisme, erfgoedbehoud en regionale identiteit. Het initiatief is een samenwerking tussen VisitBrabant Routebureau, Erfgoed Brabant en meerdere religieuze ordes.