Julia Cornelissen oogst verse boerenkool tijdens Nationale Boerenkooldag

Geplaatst op vrijdag 24 oktober 2025 Gerjan Cluistra

LEDEACKER – De boerenkool groeit dit jaar goed, ondanks een droger groeiseizoen. De oogst is ligt al in de winkels en nieuwe aanplant volgt binnenkort.

Luister hier de audio

In het kader van de Nationale Boerenkooldag sprak het radioprogramma De Ochtendclub met Julia Cornelissen van Juul's Groenten over het groeiseizoen en de lokale productie. Cornelissen vertelt dat het dit jaar “dit jaar was een droger seizoen, dus we hebben meer moeten beregenen, maar over het algemeen gaat het goed.” Ze legt uit dat de smaak van de boerenkool tegenwoordig ook zonder vorst zoet genoeg is: “De plant is zo veredeld dat de zoete smaak er al van zichzelf in zit.”

Het lokale karakter van de boerenkool maakt het product volgens Cornelissen bijzonder. “Klanten kunnen het gewas in de grond zien groeien en soms helpen tijdens de oogst”, zegt ze. “Het stukje lokaal maakt het verschil.”

Groei en vruchtwisseling

Na de oogst wordt de grond klaargemaakt voor het volgende seizoen. Overgebleven plantenresten worden gebruikt als organische stof, en nieuwe aanplant start voor boerenkool in mei. Cornelissen hanteert een jaarlijks teeltplan waarbij elk gewas om de vijf jaar terugkeert op hetzelfde perceel. “Zo voorkomen we ziektes en schimmels en we stimuleren zo een gezonde groei”, zegt ze. Elk gewas vereist een eigen aanpak; bijvoorbeeld sla is gevoeliger voor luizen en andere groenten zijn vatbaarder voor rot.

Bereiding en gebruik

Traditioneel wordt boerenkool gebruikt voor stamppot, maar het blad kan ook verwerkt worden in smoothies of roerbakgerechten. Cornelissen vertelt: “Ik hou zelf meer van roerbakken, dan blijft de kleur mooi en de smaak fris. Maar stamppot blijft natuurlijk ook heel bekend.”

Cornelissen biedt inwoners de mogelijkheid de groei van de boerenkool direct te volgen en soms mee te helpen tijdens de oogst. “Als mensen langs komen mogen ze zelf een handje te helpen als we bezig zijn”, zegt Cornelissen. Volgens haar maakt de directe betrokkenheid van inwoners het werk op het land extra zichtbaar en tastbaar.

Terug naar nieuwsoverzicht