Boer Peer uit Mill zoekt verbinding tijdens Pluk en Oogstfeest: 'Venkel is een beetje mijn kindje'
MILL – Boeren merken dat consumenten steeds minder weten over de herkomst van hun voedsel. Daarom wordt op zondag 5 oktober een Pluk- en Oogstfeest georganiseerd door Land van Cuijk Boert Bewust. In samenwerking met agrariërs uit het Land van Cuijk willen ze inzicht geven in de herkomst van producten.
"Wij organiseren een Pluk- en Oogstfeest omdat we merken dat veel mensen niet weten waar hun dagelijks eten vandaan komt," vertelt Monique van Loon van Land van Cuijk Boert Bewust. Het evenement wordt samen met Stichting Een Goei Leven en ZLTO Land van Cuijk georganiseerd. "Mensen verbinden en gezellig samen de producten laten proeven, dat vinden we belangrijk. Je kunt er ook in gesprek gaan met de aanwezige boeren over hoe de producten worden gemaakt."
Kwaliteit leveren
Een van die aanwezige boeren is Millenaar Peer Schraven van groentebedrijf Compliment. Hij is altijd bezig met het vernieuwen van zijn producten en werkwijze. "Het innovatieve is dat wij vanaf het plantje tot aan het eind van de keten, de supermarkt, leveren. Van zaadje tot supermarkt. Daarnaast zijn we continu binnen de teelt aan het zoeken hoe we nu, maar ook over vijf tot tien jaar, nog steeds dezelfde kwaliteit kunnen leveren aan onze consumenten."
Beschermen van het gewas
Volgens Peer wordt het pakket gewasbeschermingsmiddelen dat hij tot zijn beschikking heeft steeds kleiner. "Daardoor zijn we genoodzaakt steeds meer te investeren in de bodem. Dat is de basis van de teelt, het startpunt. Het ene jaar is het droog en het andere jaar hebben we last van veel water. Je moet op beide kunnen anticiperen. Voor de overlast van water hebben we volop geïnvesteerd in het aanleggen van drainagesystemen. Voor als het juist droog is, hebben we weer geld gestoken in onze beregeningscapaciteit. Zodat we alle weertypes, zover dat mogelijk is, het hoofd kunnen bieden."
Onbekende groente
Het groentebedrijf verbouwt zeven verschillende groentesoorten, waaronder venkel. "Venkel is een beetje mijn kindje. Ik ben daar zo’n tien jaar geleden mee begonnen. Toen teelden we nog geen venkel. De vraag naar het product kwam toen vanuit de Nederlandse retail. We zijn begonnen met een klein volume en hebben het daarna kunnen uitrollen naar diverse afnemers. Venkel wordt voornamelijk gebruikt in roerbakgerechten, maar je kunt er ook soep van maken. In Nederland is het nog een heel klein product en best onbekend."
"Ik vind het belangrijk dat we als agrariërs vertellen waar we iedere dag mee bezig zijn. Dat we het positieve verhaal naar buiten brengen. Wat ik merk, is dat er heel veel onbekendheid is over het product dat uiteindelijk in de supermarkt komt. Er zit veel meer achter dan de meeste mensen denken. Ik probeer door mee te doen aan het Pluk- en Oogstfeest die informatie richting de burger over te brengen."
Pluk- en Oogstfeest
"Op het Aldendrielpark maken we een Kuikse schijf van vijf", vertelt Van Loon. "Daar laten we, net als het Voedingscentrum, via een schijf zien hoe diverse producten worden geproduceerd. Een voorbeeld van die producten zijn zonnebloemen. Die worden gebruikt in de productie van zonnebloemolie. Mensen kunnen er vrij rondlopen en met iedereen in gesprek gaan. Er wordt muziek gemaakt en mensen kunnen genieten van het bourgondische, goede leven in het Land van Cuijk."