Herdenken en vieren in Mill: 80 jaar bevrijding, 85 jaar Duitse inval
MILL –De stichting Sporen van de Oorlog organiseert begin mei de nodige activiteiten. In het radioprogramma Plein 33 waren Willy Sweens en Wabe Braam te gast. Samen delen zij hun betrokkenheid bij het herdenken van het verleden en het vieren van de vrijheid in Mill.
Betrokkenheid bij de Stichting
Wabe Braam woont sinds 1998 in Mill en is sinds 2002 actief bij de stichting. Als oud-militair sprak de doelstelling hem direct aan: het behouden en verzorgen van monumenten die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. "Ik werd destijds benaderd door mijn voorganger, Jean Lagette, oprichter van de stichting. Ik heb er nooit spijt van gehad," vertelt Wabe.
Willy Sweens is al vanaf het prille begin betrokken. Hij stond zelfs aan de wieg van de stichting Sporen van de Oorlog. "Samen met anderen hebben we destijds het initiatief genomen om de herdenking in Mill goed te organiseren. Inmiddels heeft de gemeente het 4 en 5 mei comité overgenomen, maar de stichting blijft actief in het behoud van ons erfgoed," aldus Willy.
Wandelroutes en Rondleidingen
Een belangrijk onderdeel van de stichting is het aanbieden van deskundige rondleidingen langs de sporen van de oorlog in Mill, waaronder kazematten, stuwen en kanaalwerken. "De fysieke sporen zijn nog goed zichtbaar, en die kennis geven we graag door," benadrukt Wabe.
Herdenken én Vieren
In Mill wordt niet alleen het einde van de oorlog gevierd, maar ook nadrukkelijk het begin ervan herdacht. "Op 10 mei 1940 viel Duitsland Nederland binnen via Mill, onder andere door een misleiding bij de brug in Gennep," vertelt Wabe. In eerste instantie was het een mislukte aanval op een Duitse pantsertrein, maar op de terugweg stonden de zogenaamde asperges klaar om de trein te laten ontsporen, waarvan vandaag de dag nog steeds een monument getuigt.
Mill werd echter al op 17 september 1944 bevrijd, veel eerder dan de rest van Nederland. Willy herinnert zich deze dag nog goed: "Toen we de zweefvliegtuigen en parachutisten zagen, wisten we: de bevrijding is nabij." De meeste Duitse troepen waren kort daarvoor al vertrokken tijdens de ‘Dolle Dinsdag’.
Thema: Mobilisatie en Bevrijding
Dit jaar is gekozen voor een rode draad: de mobilisatie voorafgaand aan de oorlog en de bevrijding in 1944. Tijdens de mobilisatie in 1939 werden militairen ondergebracht bij burgers, wat zorgde voor bijzondere onderlinge banden. Foto’s van deze periode zijn te zien tijdens de expositie.
Expositie in de Parochiekerk
Van 2 tot 6 mei en 9 tot en met en 11 mei, telkens van 10:00 tot 17:00 uur, is er een tentoonstelling in de parochiekerk van Mill. Meer dan 100 foto's, een film en videobeelden nemen bezoekers mee terug naar de oorlogsjaren. "Voor mij zijn die foto's herinneringen," vertelt Willy. "Ik was erbij en kan bezoekers daarover vertellen."
Speciale Optredens
Op 6 mei vindt een bijzonder optreden plaats van de Canadian Kelowna’s Pipers and Drums and Dancers. Ze beginnen om 11:00 uur bij de kangoeroetank aan de Langenboomseweg met een herdenkingsceremonie voor de Canadese militairen die vielen tijdens de bevrijding. Daarna volgt een optocht naar het kerkplein waar ze een buitenoptreden verzorgen.
Op 10 mei treedt de Thompson Bridge Band op. Tegelijkertijd komt ook het historische artillerie-onderdeel langs met een demonstratie van een authentiek 25-ponder kanon, waarmee ze de sfeer van destijds laten herleven.
Een Groot Evenement
Volgens Willy en Wabe is dit het grootste evenement dat Sporen van de Oorlog ooit heeft georganiseerd. Met ongeveer 20 vrijwilligers, aangevuld door een enthousiaste onderhoudsploeg, is alles tot in de puntjes voorbereid. "De kazematten zijn schoon, de routes netjes onderhouden. Iedereen heeft keihard gewerkt," aldus Wabe.
De organisatie hoopt op veel bezoekers die samen willen herdenken én vieren. Willy besluit: "We herdenken het verleden, maar vieren vooral dat we nu in vrijheid leven."
Op het programma staan onder andere:
-
Foto- en filmexpositie: In de ontmoetingsruimte van de R.K. parochiekerk van Mill wordt een expositie gehouden over de Slag bij Mill, de bezettingsperiode en de bevrijding. De expositie is vrij toegankelijk op 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10 en 11 mei van 10.00 tot 17.00 uur.
-
Optreden Canadian Kelowna’s Pipers and Drums and Dancers: Op dinsdag 6 mei treedt dit Canadese gezelschap op bij de Kangaroo tank aan de Langenboomseweg (11.00 uur) en daarna voor Myllesweerd in het centrum van Mill (12.30 uur).
-
Historische presentatie Vuursteun Commando: Op zaterdag 10 mei toont de artillerie onder andere een 25-ponder kanon tegenover de kerk.
-
Optreden Thomson Bridge Band: Deze bigband uit het Land van Cuijk verzorgt op 10 mei van 14.00 tot 16.00 uur een feestelijk optreden.
Met deze activiteiten wordt niet alleen stilgestaan bij de pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden, maar wordt ook de bevrijding gevierd en de vrijheid herdacht.