Wegrestaurant De Elft viert 100-jarig bestaan: 'Voor vla met slagroom mag je me altijd wakker maken'
GRAVE – Wegrestaurant De Elft in Grave bestaat dit jaar 100 jaar. De eetgelegenheid is niet alleen in trek bij vrachtwagenchauffeurs, maar ook bij toeristen en mensen uit de wijde regio. "Hier krijg je de normale kost die je vroeger bij oma thuis kreeg."
"De Elft is van origine bekend als chauffeursrestaurant", vertelt mede-eigenaar Johan van Driel. "Maar we hebben ook heel veel mensen uit de regio. Net als voor de chauffeurs geeft het voor bezoekers een beetje het gevoel van thuiskomen. Het is als het ware een huiskamer. De chauffeurs overnachten ’s nachts in de vrachtwagen, maar in de avond komen ze hier eten en is er een mogelijkheid om te douchen. Als ze gegeten en gedoucht hebben, blijven ze veelal voor de sociale contacten nog even in het café zitten. Dan wordt het vanzelf gezellig. Een leuke mix tussen dagjesmensen en de chauffeurs."
'Normale kost'
Volgens Van Driel staat zijn restaurant bekend om de gemoedelijkheid, de laagdrempeligheid en kwaliteit. "Gekookte aardappelen, stamppot, schnitzel met gebakken aardappelen. Die gebakken aardappelen, daar staan we heel bekend om. Die aardappelen en groenten komen ook bij een boer hier uit de buurt vandaan, alles is vers. Dat proef je en dat vinden mensen fijn."
Chauffeurstafel
Voor vrachtwagenchauffeur Wim is het wegrestaurant een vast eetmoment op zijn route. "Het is gewoon een toprestaurant. Het eten is goed, je kunt hier makkelijk parkeren en het is gewoon gezellig. Dat is voor ons als chauffeurs het beste wat er is: dat het gezellig is. Als je een keer alleen bent, ga je aan de chauffeurstafel zitten en heb je altijd contact met anderen."
Ontbijt en diner
"In het begin kwam ik hier drie keer in de week, momenteel iets minder. Van alles bestel ik hier, maar vla met slagroom moet er altijd bij zitten. Als afsluiter. Daar kun je me voor wakker maken." In de ochtend serveert het restaurant ontbijt aan de truckers. "Ze zijn hier in de ochtend al om vijf uur open en dan kan je koffie drinken en een broodje eten. Dan kan je je dag starten", besluit de trucker uit Alphen aan den Rijn.