IVN-lezing over de wonderbaarlijke wereld van weer en wolken
De atmosfeer die de aarde omhult is voortdurend in beweging. Wolken spelen bij het weer een belangrijke rol. Toch krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen. Bij de IVN-lezing door Ton Cruijsen (oud-docent geografie) uit Reek op donderdag 14 november zijn de rollen echter omgedraaid. Hier staan de wolken in het middelpunt.
De presentatie bij Natuurvereniging IVN Grave begint om 20.00 uur in het Buitenhuis, Beukenlaan 8, in Velp. Kosten zijn 5 euro, inclusief een kop koffie of thee. Aanmelden: ivngrave.natuureducatie@gmail.com.
Wonderbaarlijk
De wolkenfamilie is heel uitgebreid met onderling grote verschillen. Er zijn familieleden die het hoog gaan zoeken (cirrus), terwijl andere het veel dichter bij het aardoppervlak houden (stratus). De jonge leden van de cumulustak zijn de vriendelijkheid zelve, maar de oudere generatie neemt soms boosaardige trekken aan en trakteert de mensheid op extreme weeromstandigheden (cumulonimbus). Het is waarlijk wonderbaarlijk en verrassend hoeveel verschillende wolkentypen er zijn en hoe die ontstaan.
Na afloop van de lezing zult u daar veel meer van weten en misschien wat waker naar de lucht kijken en zien wat zich daar afspeelt.
Fotobijschriften:
foto 2: De grote schaapjeswolken boven Overlangel
foto 1: Bijzondere wolkjes boven Reek
foto 3: Lokaal buitje boven Keent