'Er groeit genoeg in het Land van Cuijk om een heel mooi diner mee te maken'
CUIJK – Fietsen langs de ingrediënten van het diner dat je later die dag geserveerd wordt. Dat is wat afgelopen zaterdag plaatsvond in het Land van Cuijk in het kader van Op Weg naar je Diner. Deze bijzondere fietstocht door cultuurlandschap Maasheggen werd voor de vierde georganiseerd door Land van Cuijk Boert Bewust en ZLTO Land van Cuijk. De bedoeling is mensen het belang van duurzaam omgaan met voedsel te laten zien en in contact te brengen met de boeren die dat voedsel produceren.
Achter het concept zit een belangrijke filosofie en boodschap. “Je beleeft je diner echt de hele dag op deze manier”, vertelt Land van Cuijk Boert Bewust-voorzitter Hugo Bens. “Ook kan men in gesprek met de boer, bijvoorbeeld over zaken als stikstof en diervriendelijkheid. Ik denk dat heel erg belangrijk is dat de boer en de burger oftewel de consument elkaar beter begrijpen. Ook is het heel erg belangrijk voor duurzaamheid om met de seizoenen en zo veel mogelijk lokaal te eten. Er groeit en bloeit heel veel in het Land van Cuijk. Nee, het zijn geen avocado’s of citroenen of bananen. Maar wel genoeg andere dingen waar je een heel mooi diner van kunt maken.”
“We moeten niet vergeten dat het een dier is dat je opeet”
Het diner, dat door 150 mensen genuttigd werd op Erf De Schutkooi, werd bereid door kok Stan van de Kandelaar en bestond naast uiensoep met kaas en ijs met honing ook uit staartstuk van het rund met groenten. Dat vlees is een bewust keuze. “Mensen willen graag altijd een biefstuk of een karbonade, maar er zitten veel meer goede stukken vlees aan een dier”, zegt Bens. “We moeten niet vergeten dat het wel een dier is dat je opeet. Dan moeten we ook zorgen dat we alle delen ervan gebruiken. Ook het staartstuk is heerlijk mals."