Voedselbank in actie: "Ook in Land van Cuijk zouden we meer mensen kunnen helpen"

Geplaatst op woensdag 30 april 2025 Dion van Alem

LAND VAN CUIJK – Door heel Nederland doen 180 voedselbanken mee aan de actie 'Ik ben er ook voor jou' die meer mensen die recht hebben op hulp aan voedselpakketten moet gaan helpen. Ook de lokale afdeling in Land van Cuijk ondersteunt men de actie, die met hulp van de Nationale Postcodeloterij uitgevoerd wordt. De uitgiftepunten, onder ander bevoorraad door lokale ondernemers, bevinden zich in Cuijk en Boxmeer. Een eerder uitgiftepunt in Grave werd gesloten omdat er weinig gebruik van gemaakt werd.

Klik voor de video

Ook in deze gemeente is de actie relevant, vindt Régie Driessen, bestuurslid van Voedselbank Land van Cuijk. "Als je kijkt naar de afname vóór COVID en nu, dan is het duidelijk beduidend minder geworden. Omdat dit een plattelandsgemeente is, speelt noaberschap natuurlijk wel een aanzienlijke rol. Dat is waarschijnlijk wel meer zo in de dorpen dan in Cuijk, Boxmeer of Grave. Maar ik denk zeker dat er hier verborgen armoede is en dat er meer mensen gebruik zouden kunnen maken van de Voedselbank dan er nu doen. Ook omdat we natuurlijk allemaal geconfronteerd worden met stijgende prijzen." Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten wel een licht dalende trend zien in het aantal huishoudens onder de armoedegrens in de gemeente.

Schaamte

Een onderzoek van het CBS wijst uit dat er ruim meer mensen recht zouden hebben op hulp van de Voedselbank dan er daadwerkelijk gebruik van maken. "In sommige gevallen weet men simpelweg niet dat de Voedselbank er is en men er gebruik van kan maken", vertelt Driessen. "Maar vaak speelt schaamte ook een rol, omdat men het niet zonder hulp van derden redt. We willen echt heel graag dat mensen die gebruik maken van de Voedselbank niet geframed worden als stumperds. Het kan ons allemaal gebeuren dat het een tijdje tegenzit in het leven."

QR-code

Mensen die zich willen aanmelden voor voedselhulp kunnen dat bijvoorbeeld doen door de QR-code die op flyers in bijvoorbeeld de bibliotheken te vinden zijn te scannen. Een screener neemt daarna contact op. "Iemand die zich aanmeld krijgt wel meteen de eerste weken hulp in de vorm van voedselpakketten. Binnen twee maanden bepalen we via een screening of diegene inderdaad recht heeft op langdurige ondersteuning van de Voedselbank. Men kan niet eindeloos gebruik maken van de hulp, we houden een termijn van drie jaar aan. Binnen die drie jaar houden we vinger aan de pols om te kijken of het mensen lukt om werk te vinden of in geval van ziekte te herstellen."

Terug naar nieuwsoverzicht