Na steekincident in AZC Grave discussie over hoe en wanneer in te grijpen bij overlast
VELP - Een steekincident in het asielzoekerscentrum in Grave heeft geleid tot nieuwe discussie over de veiligheid in en rond de opvang. De opvanglocatie blijft open tot 2055; volgens de gemeente biedt die verlenging meer mogelijkheden om samen met het COA effectief op te treden bij toekomstige incidenten. Dat stelde D66-raadslid Thomas van der Meer in het radioprogramma Rustplaats Lokkant.
Op 5 juni verlengde de gemeenteraad het contract met het COA voor het AZC in Grave tot 2055, zonder de toen net beschikbare incidentcijfers mee te wegen. Wel werd koers gezet op een tussentijdse opzeggingsmogelijkheid als de opvang tot overlast leidt.
Zondag 29 juni vond een steekincident plaats in het AZC in Velp, waarbij een 18-jarige bewoner werd aangehouden. Hoewel dit incident ná de raadsbeslissing plaatsvond, benadrukt het de discussie over hoe om te gaan met incidenten en veiligheid, juist nu het contract langdurig is verlengd zonder expliciete cijferweging.
Besluit van 5 juni zonder vertraging door cijfers
Tijdens de raadsvergadering op 5 juni maakten CDA en SP duidelijk de recente incidentcijfers “niet relevant” te vinden voor het verlengingsbesluit. Een motie van enkele raadsleden om uitstel te vragen, vanwege het late beschikbaar komen van de cijfers, kreeg geen meerderheid.
Noodrem in contract biedt bestuurlijke controle
Hoewel er geen consensus was over de waarde van de incidentdata, werd er wel in meerderheid ingestemd met een clausule die de gemeente het recht geeft het contract tussentijds op te zeggen. D66-raadslid Thomas van der Meer stelde: “Als het COA geen verbetering biedt, moeten we kunnen zeggen: dit kunnen we niet meer volhouden.” Deze noodrem moet de gemeente ruimte geven om in te grijpen bij excessen. Toch wilde hij niet aangeven hoeveel incidenten volgens hem teveel zijn.
Context van incidenten in landelijke opvang
Volgens het Wetenschappelijk Onderzoek en Datacentrum steeg het aantal incidenten in Nederlandse AZC’s in 2023 naar 13.395 — een stijging van 43 % ten opzichte van 2022. De toename is deels te verklaren door een 28 % hogere bezetting. Van der Meer benadrukte dat niet alleen de aantallen, maar vooral de ernst en herhaling van incidenten bepalend zijn voor mogelijke actie.