Wandelroute Land van Cuijkpad vernieuwd en uitgebreid naar 180 kilometer

Geplaatst op maandag 30 juni 2025 Jolwin Dobbelsteen

LAND VAN CUIJK – Het vernieuwde Land van Cuijkpad, een langeafstandswandeling van 180 kilometer door de gemeente Land van Cuijk, is officieel in gebruik genomen. De route, voorheen bekend als het Maas- en Peelliniepad, is aangepast, uitgebreid en volledig opnieuw gemarkeerd.

Klik hier voor audio

Het oorspronkelijke Maas- en Peelliniepad bestond sinds 2002, maar was volgens betrokkenen dringend aan vernieuwing toe. “De gids was op, de route was toe aan een update, en met de komst van de nieuwe gemeente was dit het juiste moment voor een herstart,” aldus Frank van Kalleveen in Rustplaats Lokkant. Van Kalleveen is voormalig boswachter en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het pad. Het vernieuwde traject draagt nu de naam Land van Cuijkpad en is ruim zestig kilometer langer dan het origineel.

De uitbreiding zorgt ervoor dat de route veel meer dorpen en natuurgebieden in de gemeente aandoet. Waar het oude pad dorpen juist vermeed, loopt het nieuwe traject bewust dóór plaatsen als Boxmeer, Sint Anthonis, Grave, Cuijk, en Mill. Slechts een klein deel – zes kilometer – voert door de Limburgse gemeente Venray.

Langs pontjes, stuwwallen en kastelen

Wandelaars doorkruisen een afwisselend landschap, van de Maasheggen en de Kraaijenbergse Plassen tot bossen van Staatsbosbeheer en gebieden van Brabants Landschap en Natuurmonumenten. Onderweg passeren zij onder meer landgoederen als Ossenbroek, Barendonk en Tongelaar, evenals natuurpoorten en woongemeenschappen.

Volgens Van Kalleveen is het pad bewust ontwikkeld “voor en door wandelaars”, met oog voor rust en veiligheid. Drukke landbouwwegen zijn waar mogelijk vermeden. De route is gemarkeerd met geel-rode stickers, in tegenstelling tot het oude pad dat voornamelijk met verf op bomen werd aangegeven.

In etappes te lopen

Het Land van Cuijkpad is ontworpen als streekpad: geschikt om in etappes van tien tot twintig kilometer per keer af te leggen. Van Kalleveen: “Langeafstandswandelaars doen daar soms jaren over. Een weekend hier, een dag daar – niemand loopt dit in één keer.”

De route is opgedeeld in drie hoofddelen, die aansluiten op treinstations in Cuijk, Boxmeer en Vierlingsbeek. Hierdoor is het mogelijk om het pad eenvoudig op te splitsen of gedeeltelijk te lopen.

Zelf lopen

De volledige route is digitaal beschikbaar via wandelnet.nl en ook als gids te koop. Aan de ontwikkeling werkten 25 vrijwilligers mee, in samenwerking met de gemeente Land van Cuijk en Wandelnet, de landelijke organisatie voor wandelroutes. Van Kalleveen blijft na zijn pensioen actief als vrijwilliger: “Naast het pad onderhoud ik ook nog het Kabouterpad bij de Heksenboom – een klein projectje, maar net zo waardevol.”

Terug naar nieuwsoverzicht