Nationaal Hitteplan van kracht: wat je wél en níet moet doen bij zeer warm weer

Geplaatst op maandag 30 juni 2025 Dion van Alem

LAND VAN CUIJK – De komende dagen moeten we rekening houden met zeer warm weer. Daarom is er nu het Nationaal Hitteplan van kracht in Noord-Brabant en Limburg. Donderdag komt er zoals het er nu naar uitziet verlichting, maar tot die tijd moeten we met de hitte omgaan. Daarbij is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Wat je moet je wél doen, en wat kun je beter laten bij zeer warm weer?

Wat moet je wél doen bij warm weer?

1. Voldoende water drinken

Het klinkt vanzelfsprekend dat je voldoende water moet drinken als het warm is, maar veel mensen drinken nog te weinig op hete dagen. Dat is onverstandig, want door het vele zweten verlies je extra vocht dat ook weer aangevuld moet krijgen. Drink dus regelmatig, zelfs als je geen dorst hebt. Het liefst water, eventueel aangevuld met wat zout of elektrolyten als je veel transpireert.

2. Lichte kleding dragen

Zwarte en nauw aansluitende kleding kan mooi zijn, maar bewaar die voor dagen dat het niet zo warm is. Je kunt nu beter luchtige, ademende kleding in lichte kleuren dragen. Natuurlijke materialen zoals katoen of linnen zijn ideaal. Vermijd synthetische stoffen die warmte vasthouden en kunnen irriteren op de huid.

3. Zonnebrandcrème vergeten of te laat aanbrengen

Als de zon hard brandt, is de kans op verbranding van de huid zeer aanwezig. Gelukkig bestaat er zonnebrandcrème. Zorg dat je deze hebt in een factor die past bij je huidtype en breng het vooral op tijd aan. Het werkt namelijk niet direct. Breng het 20 tot 30 voordat je naar buiten gaat aan en herhaal het smeren het regelmatig, zeker als je transpireert.

4. Ramen en zonwering overdag gesloten houden

Je woning doorluchten is zeker nodig bij warm weer, maar doe het niet overdag. Dat is het moment om ramen en zonwering gesloten te houden, zodat je de hitte buiten houdt. Zet pas ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg de ramen open voor verkoeling.

5. Ventilator gebruiken met bevroren flessen water

Heb je geen beschikking over een airco? Dan kun je er een simuleren. Zet een of twee bevroren waterflessen of een kom met ijs voor je ventilator. De luchtstroom gaat dan langs het ijs en wordt daadwerkelijk een paar graden koeler, wat wel degelijk verlichting geeft.

6. Neem vaker pauze van fysieke inspanning

Fysieke inspanning leveren bij warm weer is zwaarder dan het anders zou zijn. Dat noop om vaker rust te nemen. Werk je buiten in de zon, zoek dan regelmatig even de schaduw op, koel je polsen en nek met een natte doek en geef je lichaam de tijd om af te koelen voordat je weer verdergaat.

Wat moet je vooral níet doen bij warm weer?

1. Koffie, alcohol of suikerdranken drinken

Als het dorstig weer is, moet je veel vocht tot je nemen. Maar het maakt wel uit wát voor vocht dat is. Een kop koffie ‘hoort erbij’, maar is op warme dagen niet de beste keuze. Niet vanwege de temperatuur, maar omdat het vochtafdrijvend werkt. Daardoor kan het drinken ervan juist bijdragen aan uitdroging. Datzelfde geldt voor suikerhoudende dranken (dus zeker ook energiedranken) en alcoholische dranken. Een ijskoud biertje lijkt dan wel verfrissend, maar het zorgt ervoor dat je lichaam harder moet werken om af te koelen.

2. Geen ijskoude dranken in grote hoeveelheden drinken

Wat is er lekker dan een ijskoud drankje als het warm is? Toch is het geen goed idee om daar veel van achterover te slaan. Je lichaam gaat het koude vocht namelijk meteen opwarmen, en daardoor verbruik je meer energie. Daardoor krijg je het juist weer warm. Het beste is om koel of lauw water in kleine slokjes te drinken.

3. Koud douchen of in koud water springen

Ook koud douchen of in koud water springen kan een oplossing lijken om af te koelen. Tijdelijk is dat ook zo. Maar omdat het temperatuurverschil vaak te snel komt, loop je de kans dat je bloeddruk ineens daalt of zelfs dat je lichaam in shock raakt. Daarnaast is het met warm weer moeilijk om droog te worden, waardoor het verkoelende effect omslaat in een zweterig gevoel. Lauw water is een beter alternatief om verkoeling te vinden.

4. Zware maaltijden eten

Omgaan met warm weer kost je veel energie. Laat dat je er echter niet toe verleiden om zware maaltijden te gaan eten. Het verteren van vet en eiwitrijk voedsel kost je lichaam veel energie en verhoogt je lichaamstemperatuur. Vul je maag liever met licht en fris voedsel, zoals fruit of salades.

5. Ventilator direct op je gezicht of lichaam richten (zonder beweging)

De koele lucht van een ventilator kan ook opluchten. Maar pas op dat je de ventilator niet constant op je lichaam richt, want dat kan voor uitdroging zorgen. Let ook op dat je hem niet in een gesloten, warme ruimte aanzet, want dan blaast de ventilator enkele warme lucht rond.

6. Overdag sporten

Sporten is gezond, maar niet als de omstandigheden er niet naar zijn. Probeer fysieke inspanning, zoals zwaar werk of sporten, te doen in de vroege ochtend of late avond. Midden op de dag is het vaak te heet, wat het risico op oververhitting of uitdroging vergroot.

7. Te lang in de zon blijven

Neem het gevaar van zon en hitte serieus en blijf niet te lang in de zon, vooral op het heetste van de dag. Een zonnesteek of hitteberoerte ligt sneller op de loer dan je denkt. Zoek zo veel mogelijk de schaduw op, draag een pet of hoed en gebruik zonnebrandcrème.

8. Kinderen of huisdieren achterlaten in de auto

Zelfs een paar minuten in een geparkeerde auto bij warm weer kan levensgevaarlijk zijn. De temperatuur in een afgesloten auto kan in korte tijd tot boven de 50 graden stijgen. Laat nooit iemand achter – geen mens, maar ook geen huisdier. Ook niet met een raampje open.

Warm weer vraagt om een ander ritme, extra aandacht voor je gezondheid én een beetje flexibiliteit. Neem de juiste maatregelen om ook op tropische dagen fris en veilig te blijven. Let goed op signalen van oververhitting of hitteberoerte: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, verwarring of snelle hartslag. Dat is het teken om direct af te koelen, water te drinken en zo nodig medische hulp in te schakelen.

Terug naar nieuwsoverzicht