Regenboograad legt krans bij Dodenherdenking in Boxmeer
BOXMEER – Tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op zondag 4 mei in Boxmeer hebben burgemeester Marieke Moorman en de Regenboograad Land van Cuijk een krans gelegd bij het oorlogsmonument. Daarmee werd niet alleen stilgestaan bij Nederlandse oorlogsslachtoffers sinds 1940, maar ook bij slachtoffers uit de lhbtiq+-gemeenschap die tijdens oorlogen zijn vervolgd.
Regenboograad vraagt aandacht voor vergeten slachtoffers
De kranslegging door de Regenboograad was dit jaar een opvallend moment in de herdenking. De raad, die opkomt voor de belangen van lhbtiq+-personen in de gemeente Land van Cuijk, vroeg hiermee aandacht voor een groep oorlogsslachtoffers die lang onderbelicht is gebleven. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden duizenden mensen gearresteerd vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit, vooral in nazi-Duitsland en bezet gebied. Velen van hen overleefden de concentratiekampen niet.
‘Vrijheid betekent ook: jezelf kunnen zijn’
Volgens de woordvoerder van de Regenboograad is het belangrijk dat ook deze verhalen worden verteld. “Vrijheid betekent ook dat je mag zijn wie je bent,” aldus de woordvoerder. “We staan vandaag stil bij iedereen die slachtoffer is geworden van uitsluiting, haat en geweld.” De raad benadrukte dat de strijd voor gelijke rechten nog niet voorbij is: in meer dan zestig landen is homoseksualiteit nog steeds strafbaar; in ten minste zeven landen kan dit zelfs met de dood worden bestraft.
Stille tocht en officiële ceremonie
De herdenking begon om 19.30 uur met een stille tocht vanaf cultureel centrum Riche naar het oorlogsmonument in Boxmeer. Om 20.00 uur werd landelijk twee minuten stilte gehouden, gevolgd door de kranslegging en enkele korte toespraken. Namens de gemeente legde burgemeester Moorman een krans, samen met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en inwoners.