Chef-kok Follong na mislopen Michelinster: 'We gaan nog meer gas geven'
MAASTRICHT/CUIJK – Sprake van teleurstelling was er niet echt bij chef-kok Sebastiaan Follong. Het Cuijkse restaurant Spoon werd maandagmiddag in Maastricht niet beloond met een Michelinster. "We hadden natuurlijk wel gezonde spanning, maar ik had het eerlijk gezegd ook nog niet verwacht. Het is nu tijd om nog meer gas te gaan geven."
Door de nominatie kreeg restaurant Spoon wel de nodige extra reserveringen. "Het restaurant liep al goed, maar we merken dat er de laatste tijd wat meer reserveringen binnenkomen. Buiten het vaste klantenbestand dat we al hebben", vertelt Follong vanuit Maastricht.
Select gezelschap
Met medewerkers van Michelin kon Follong niet in gesprek gaan, maar hij sprak wel met enkele collega's uit het vak. "Het was gaaf om mee te maken. Je kent ook veel mensen die daar aanwezig zijn. Het is een klein, select gezelschap van horecamensen."
Eigen stijl
De chef-kok kan geen specifieke punten noemen om de Michelinster in de toekomst wél binnen te hengelen. "We zijn al goed op weg met een eigen stijl. De komende jaren moeten we die stijl verder ontwikkelen." In restaurant Spoon draait alles om gerechten die met een lepel gegeten kunnen worden. Bij het dessert mogen gasten kiezen uit diverse lepels, waaronder een Hello Kitty-lepel. Ook serveert Follong amuses geïnspireerd op ingrediënten uit de oorlogstijd, zoals tulpenknollen. Een ander bijzonder element is het servies dat gebruikt wordt: namelijk het servies van zijn overgrootouders, zo’n 130 jaar oud.
Seizoensgebonden
Spoon werkt veel met Nederlandse producten en seizoensgebonden ingrediënten. De likeuren komen van een producent in Sint Anthonis, en groenten, kruiden en bloemen komen uit een eigen tuin in Wijchen, beheerd door een zorgboerderij.