Slag bij Mill: Het verhaal van de Duitse panzertrein
MILL – Deze week, 85 jaar na de gebeurtenissen van 10 mei 1940, herinnert men zich hoe Mill in de vroege ochtend in de frontlinie belandde. In een reportage van het radioprogramma De Ochtendclub werd het voormalige slagveld bezocht. In deze derde aflevering gaat het over het ontsporen van de Duitse panzertrein en de impact daarvan op de strijd.
De stationschef van Mill had nog geen seintje uit Gennep ontvangen. Daardoor was de aspergeversperring bij de brug nog niet was geplaatst en kon de panzertrein zonder hindernis doorrijden tot Zeeland.
Duitse troepen stappen uit bij Zeeland
Kort na de panzertrein volgde een Duitse troepentrein. De militairen stapten uit bij halte Zeeland en rukten van daaruit op via verschillende routes. Daardoor werden Nederlandse soldaten in de kazematten van achteren aangevallen.
Trein keerde terug en ontspoorde alsnog
De panzertrein reed later via Zeeland terug richting Mill. Daar lag inmiddels wél een aspergeversperring. Hoewel Duitse militairen in de voorste wagons waarschuwden, remde de machinist niet op tijd. De eerste wagons ontspoorden, sommige raakten zelfs het kanaal.
Wrakstukken later terug naar Duitsland gebracht
Na de strijd werden ontspoorde wagons verwijderd en werd een noodspoor aangelegd. De rest van de trein werd teruggebracht naar Duitsland, waar hij nog tot laat in 1944 dienstdeed. Wat er precies gebeurde met de bemanning blijft onduidelijk.
Dit is deel drie van de reportage over de Slag bij Mill. Luister morgenochtend tussen 6:00 en 9:00 uur voor deel vier naar het radioprogramma 'De Ochtendclub'.