'Dag van de Zachte G' onderstreept culturele verbondenheid

Geplaatst op maandag 7 juli 2025 Gerjan Cluistra

LAND VAN CUIJK – Het is vandaag de Dag van de Zachte G, een ode aan de kenmerkende klank uit Brabant en Limburg die ook in het Land van Cuijk diep geworteld is. In voorgaande jaren werd op deze dag de Zachte G-prijs uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor het dialect.

Klik hier voor audio

De prijs gold als een soort oeuvreprijs en werd toegekend aan personen die zich bewezen hadden in het behoud en de promotie van de streektaal. “Samen met Adrie Hoppenbrauwer uit West-Brabant heb ik de prijs een jaar of vier geleden mogen ontvangen. Een mooie onderscheiding”, aldus dialectkenner Mientje Wever in het programma De Ochtendclub op Omroep Land van Cuijk radio. De prijs wordt inmiddels niet meer uitgereikt, mede vanwege oplopende kosten.

Verschillen binnen het dialectgebied

Volgens Wever is de zachte g vooral typerend voor Noord-Brabant en Limburg. Ook binnen het Land van Cuijk zijn duidelijke dialectverschillen hoorbaar. “Tussen de Maas en de Peel verandert het dialect snel. Steek je de Peelweg of de Maas over, dan hoor je meteen dat je ergens anders bent.” De streek is volgens haar beïnvloed door verschillende taalinvloeden, waaronder het Niederrijns.

Zachte g als cultureel bindmiddel

De zachte g wordt gezien als een gedeeld cultureel kenmerk van het zuiden. “Die klank zit in de spraak verweven, in de moederstaal. Mensen herkennen het meteen”, aldus Wever. Volgens haar hoort de zachte g net zo bij de regio als het worstenbroodje, de stamppot en Brabant van Guus Meeuwis.

Terug naar nieuwsoverzicht