Reuzenberenklauw op de korrel: provincie scherpt aanpak exoten aan

Geplaatst op maandag 7 juli 2025 Redactie

'S-HERTOGENBOSCH – Noord-Brabant gaat schadelijke planten en dieren zoals de reuzenberenklauw en de Aziatische hoornaar strenger aanpakken. De provincie heeft het nieuwe plan van aanpak voor deze zogenaamde invasieve exoten vastgesteld, dat loopt tot eind 2027. Ook natuurgebieden in en rond het Land van Cuijk vallen binnen het aangescherpte beleid.

Oók aandacht voor de natuur buiten beschermde zones

Waar eerder vooral Natura 2000-gebieden werden beschermd, kijkt de provincie nu breder. Invasieve soorten die zich rondom die gebieden bevinden, worden voortaan ook aangepakt. Dat is van belang voor regio’s als het Land van Cuijk, met uitgestrekte natuur die grenst aan kwetsbare gebieden.

Verwilderde katten en ontsnapte wasberen

In het nieuwe plan is er niet alleen aandacht voor bekende planten als de Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw, maar ook voor verwilderde huisdieren. Katten, siervogels of zelfs wasberen die ontsnappen, kunnen op termijn grote schade aanrichten aan de inheemse flora en fauna. De provincie wil dit soort opkomende soorten sneller signaleren en bestrijden.

Lokale samenwerking cruciaal

De provincie werkte voor dit plan samen met onder meer waterschappen, natuurorganisaties, terreinbeheerders en ook enkele Brabantse gemeenten. Die samenwerking moet helpen bij het vroegtijdig signaleren van nieuwe soorten en het verspreiden van informatie, bijvoorbeeld over hoe inwoners exoten kunnen herkennen en melden.

Minder exoten door sterkere ecosystemen

Op verzoek van Provinciale Staten is ecosysteemherstel opgenomen in de aanpak. Dat betekent dat natuurgebieden zo worden ingericht dat exoten minder kans krijgen om zich te vestigen. Een gezond ecosysteem is volgens de provincie de beste verdediging tegen de opmars van schadelijke soorten.

Geld van het Rijk, maar voorlopig te weinig

Het Rijk heeft ruim 9 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de landelijke aanpak. Hoeveel daarvan naar Brabant gaat, is nog niet duidelijk. De provincie benadrukt dat dit bedrag lang niet voldoende is om de strijd tegen exoten structureel te voeren.

Evaluatie na 2027

Het plan loopt tot eind 2027. Daarna volgt een evaluatie door een externe partij, die bepaalt of en hoe het beleid wordt voortgezet.

Terug naar nieuwsoverzicht