Hulptransport Govert Zweep verwoest bij brand Iraanse haven
BOXMEER – Een vrachtwagen met medische hulpgoederen, waaronder apparatuur voor het opsporen van baarmoederhalskanker, is eind april volledig verwoest bij een explosie in een Iraanse haven. De lading was bestemd voor Bangladesh en werd vervoerd door een team rondom weldoener Motalib Weijters uit Wanroij en de Boxmeerse YouTuber Govert Zweep.
Hulptransport verwoest na weken onderweg
De vrachtwagen vertrok op 27 maart vanuit Nederland richting Bangladesh. Aan boord bevonden zich onder meer medische instrumenten zoals eendenbekken en echo-apparatuur, bedoeld voor het screenen van vrouwen op baarmoederhalskanker. Deze hulpmiddelen zijn van groot belang voor met name afgelegen gebieden, waar de toegang tot zorg beperkt is.
De explosie vond plaats op 26 april. Een week later werd duidelijk dat de vrachtwagen en een volgauto volledig waren verwoest. Alleen het stalen chassis bleef overeind. De schade wordt geschat op zo’n 100.000 euro.
Container vanuit Rotterdam in plaats van nieuw konvooi
Volgens Zweep, die het transport vastlegde voor een documentaire, is besloten geen nieuw konvooi over land te sturen. In plaats daarvan moet een zeecontainer vol vervangende apparatuur worden verscheept vanuit de Rotterdamse haven. Voor dat plan moet opnieuw een bedrag van 100.000 euro worden ingezameld.
Het oorspronkelijke transport had te maken met obstakels onderweg, zoals lange wachttijden bij grensovergangen en problemen met douanedocumenten. Omdat het ging om een humanitair project en niet om een commercieel transport, paste het initiatief niet in de gebruikelijke kaders bij veel grensposten.
Beelden van explosie via contacten ter plaatse
Door een sterfgeval in de familie moest Zweep eerder terug naar Nederland, samen met een teamlid. De resterende twee teamleden bereikten de Pakistaanse grens, maar moesten vanwege veiligheidsredenen terugkeren. Uiteindelijk werd de vrachtwagen tijdelijk gestald in een haven in Iran, waar deze kort daarna werd getroffen door de explosie.
Hoewel het team zelf niet ter plaatse was, is er via contacten met expediteurs en lokale medewerkers beeldmateriaal beschikbaar van het incident. De situatie is vooral schrijnend voor de vrouwen in Bangladesh, die nu langer moeten wachten op cruciale medische hulp.