Nieuw kinderboek brengt eeuwenoude Boxmeerse processie tot leven

Geplaatst op vrijdag 9 mei 2025 David van Haren

BOXMEER – Het kinderboek Onze Vaart van schrijver Gerard Sonnemans wordt zaterdag tijdens het Prentenboek Festival in De Weijer in Boxmeer gepresenteerd. Het boek vertelt de 625-jarige geschiedenis van de Boksmeerse Heilig Bloedprocessie, bezien door de ogen van kinderen. Met het boek wil de auteur een jonge generatie enthousiasmeren voor deelname aan de jaarlijkse traditie.

Klik hier voor de video

Kinderen steeds centraler in processie

Waar de processie vroeger vooral werd gedragen door priesters en dorpsnotabelen, zijn het tegenwoordig vooral kinderen die een belangrijke rol spelen. Meer dan tweehonderdvijftig kinderen nemen jaarlijks deel, verkleed als bruidje, blauwe menneke, edelknaap of engel. “Ze lopen allemaal in hun eigen groepen met leeftijdsgenoten,” vertelt Sonnemans. “En elk kind heeft een specifieke rol. Dat maakt het voor hen extra bijzonder.”

Sonnemans benadrukt dat het niet meer alleen gaat om religieuze traditie, maar vooral om verbondenheid. “Het is gewoon superleuk voor kinderen. Ze vinden het fantastisch om als wierookzwaaier mee te doen, ook al ruikt die geur vreemd. Ze mogen iets betekenen in een groot geheel, dat raakt hen.”

625 jaar traditie in 29 verhalen

Onze Vaart bestaat uit 29 verhalen die elk een ander aspect van de processie belichten. Daarbij combineert de auteur historische gebeurtenissen met persoonlijke belevingen van kinderen. “Ik wilde de rijkdom van de vaart laten zien,” legt hij uit. “Er is zo veel over te vertellen. Maar ik heb me vooral gefocust op hoe kinderen dit meemaken. Je kunt er eigenlijk niet één verhaal van maken, dus koos ik voor vele kleine.”

Volgens Sonnemans is het verhaal van de Heilig Bloedprocessie onlosmakelijk verbonden met de streek. De oorsprong ligt in een wonder dat volgens overlevering plaatsvond rond het jaar 1400. Tijdens een mis zou een priester getwijfeld hebben aan de transsubstantiatie — het veranderen van wijn in het bloed van Christus. “Op het moment dat hij twijfelde, begon de wijn te bruisen en druppelde over het witte doek onder de kelk,” vertelt de schrijver. “De priester schrok en vroeg onmiddellijk vergeving. Het verhaal verspreidde zich razendsnel, eerst in de regio en daarna ver daarbuiten.”

Erfgoed voor de toekomst

Met het boek wil Sonnemans ook bijdragen aan het behoud van deze unieke traditie. “Het heet niet voor niets Onze Vaart,” zegt hij. “Het is onze traditie, van ons allemaal hier in Boksmeer. En we moeten er samen voor zorgen dat die blijft bestaan.” Door het boek te verspreiden onder basisscholen en families hoopt hij dat meer kinderen zich zullen aanmelden om mee te lopen in de processie.

Volgens de schrijver is het meedoen aan de vaart voor veel kinderen een herinnering voor het leven. “Ze denken later: wauw, wat hebben we een bijzondere traditie. Dit wil je niet missen, hier wil je bij horen.”

Terug naar nieuwsoverzicht