Cuijkse kattenopvang krap bij kas: vrijwilligers collecteren in Padbroek
CUIJK – Inwoners van de Cuijkse wijk Padbroek kunnen vanaf vrijdag een collectant van Stichting Kattenopvang De Huiskamer aan de deur verwachten. De opvang, die in Padbroek gevestigd is, kampt met hoge kosten en is afhankelijk van donaties om haar werk te kunnen blijven doen.
De kattenopvang is al zo’n vijf jaar actief, waarvan de laatste anderhalf jaar als stichting. In die vijf jaar is het aantal gastgezinnen gegroeid tot vijf. Allemaal in Cuijk: vier in Padbroek, één in de Heeswijkse Kampen. Twaalf vrijwilligers zetten zich in voor de stichting, die momenteel aan 38 katten onderdak en zorg biedt. De stichting is inmiddels ook in het bezit gekomen van de ANBI-status, wat belastingvoordeel kan opleveren bij schenkingen.
Geen plek meer
Oprichters Wim Plant en Rachel Mizelmoe vormen het hart van de organisatie van Kattenopvang De Huiskamer. Mizelmoe zet zich al langer in voor dieren, Plant ving vijf jaar geleden een kat op voor haar en is sindsdien ‘om’. Wat klein begon, is inmiddels een flinke taak geworden. “Het aanbod van katten die gevonden worden en hulp nodig hebben blijft helaas groeien”, vertelt Plant. “Dat terwijl we echt vol zitten en niets meer kunnen opnemen.” Dat wil niet zeggen dat de stichting geen hand uitsteekt naar de katten die zich alsnog aandienen, want voor de eerste hulp blijft men beschikbaar. Een plekje geven gaat echter niet meer.
Veel uit eigen zak
Regelmatig moeten vrijwilligers op pad om katten waarover een melding gemaakt is te vangen. “Dat kan net zo goed ’s nachts zijn”, vertelt Mizelmoe. “Laatst stond ik nog in de nacht katten te vangen bij de MacDonalds. Toen kwam de politie vragen wat ik daar in 's hemelsnaam aan het doen was.” Dat is dan ‘slechts’ een investering in de vorm van tijd, maar ook financieel moet er veel geïnvesteerd worden. “We doen veel uit eigen zak”, vertelt Plant. “Maar het is bijna niet te doen. Katten die binnenkomen moeten twee keer gevaccineerd en gechipt worden, en sommige zijn ziek en hebben extra zorg nodig. Daarnaast moeten ze nog eten, kattengrit hebben en speeltjes hebben om zich mee te vermaken.” Het overgrote deel van de katten die binnenkomen, kan bovendien niet herleid worden naar een eigenaar. “In al die tijd dat we bezig zijn, zijn er volgens mij maar drie weer bij een eigenaar teruggekomen”, zegt Mizelmoe.
Collecteren
Gelukkig voor de stichting wordt er wel eens een materiële donatie voor de deur achtergelaten, en heeft de stichting een aantal vaste donateurs. Bij de adoptie van een van de opvangkatten worden adoptiekosten gevraagd die ook een deel dekken. Maar de realiteit van een particuliere dierenopvang is dat dat vaak niet opweegt tegen de daadwerkelijke kosten die gemaakt worden. Daarom werkt de stichting aan haar naamsbekendheid in Cuijk, en gaat men nu een week lang de straat op om te collecteren. Dat gebeurt vooralsnog alleen in ‘thuiswijk’ Padbroek, maar dat is vooral een kwestie van capaciteit. “We willen graag ook in de rest van Cuijk collecteren, maar daarvoor hebben we niet genoeg collectanten”, vertelt Plant. “Het zou heel fijn zijn als er op andere plekken mensen zijn die ons in de toekomst zouden willen helpen. Die kunnen zich aanmelden bij onze vrijwilligerscoördinator Wendy Mulder.”