Huub Thoonen: “Niet de ekster, maar de huiskat rooft onze tuinvogels uit"

Geplaatst op zondag 20 april 2025 Herman van Gaal

LAND VAN CUIJK - In het radioprogramma Plein 33 van Omroep Land van Cuijk reageerde natuurliefhebber Huub Thoonen op een opvallend artikel in de regionale pers. Daarin noemde Johan Oldemeulen eksters, kraaien en gaaien 'terroristen' van de natuur, omdat zij kleine zangvogels zoals roodborstjes en vinken zouden uitmoorden. Thoonen nuanceerde dat beeld in de uitzending.

“Er zit een kern van waarheid in, maar katten zijn nog steeds de grootste boosdoeners,” aldus Thoonen. “Zij ruimen meer jonge vogels op dan eksters, kraaien en gaaien bij elkaar.”

Hoewel de genoemde vogels inderdaad wel eens nestjes plunderen, wijst Thoonen erop dat wij als mensen daar zelf ook iets aan kunnen doen. Bijvoorbeeld door nestkastjes niet te voorzien van een stokje bij de ingang.

“Zo’n stokje heeft totaal geen functie en maakt het voor roofvogels juist makkelijker om bij de jongen te komen,” zegt hij.

Daarnaast benadrukt Thoonen dat eksters en gaaien ook een nuttige rol spelen in de natuur. “Ze ruimen veel afval op dat wij als mensen achterlaten. We vergeten soms hoeveel goeds ze doen.” In België werden vorig jaar nog 40.000 eksters afgeschoten, maar een daaropvolgend onderzoek toonde aan dat deze vogels belangrijk zijn in het ecosysteem.

Katten vs. vogels: 18 miljoen slachtoffers per jaar

Een andere opvallende statistiek die Thoonen aanhaalde, komt van de Vogelbescherming: jaarlijks worden naar schatting zo’n 18 miljoen vogels door katten gedood. Volgens hem zouden katteneigenaren tijdens het broedseizoen een eenvoudige maar effectieve maatregel kunnen nemen.

“Hang een belletje om de nek van je kat. Dan horen vogels de kat aankomen en kunnen ze nog wegvluchten.”

Zorg over teruglopende vogelstand

Volgens Thoonen is het dramatisch gesteld met de vogelstand in Nederland, vooral bij kleine soorten en bijvoorbeeld de torenvalk. Die laatste staat inmiddels op de Rode Lijst en nam in slechts anderhalf jaar tijd met 25% af in aantal. De oorzaak ligt volgens hem bij het gebrek aan veldmuizen – hun belangrijkste voedselbron – en het gebruik van gif in het veld.

“Door vergif verdwijnen niet alleen muizen, maar wordt ook het hele ecosysteem aangetast. Roofvogels, uilen, hermelijnen, wezels... alles lijdt eronder.”

“Niet zomaar afschieten”

Thoonen pleit voor een doordachte aanpak in plaats van snelle oplossingen zoals afschot. “We moeten echt goed nadenken over de gevolgen. Alles in de natuur hangt met elkaar samen. Gewoon afschieten is geen oplossing.”

Terug naar nieuwsoverzicht