SP Land van Cuijk waarschuwt voor begrotingstekort

Geplaatst op woensdag 16 oktober 2024 Herman van Gaal

SP Land van Cuijk waarschuwt voor begrotingstekort

In het radioprogramma van Omroep Land van Cuijk, Regelkevers, uitte Bregje van Lieshout, raadslid van de SP Land van Cuijk, haar zorgen over het toenemende begrotingstekort vanaf 2026 en de gevolgen hiervan voor de lokale gemeenschap. Ze sprak over de impact van landelijke beleidsbeslissingen, de Omgevingswet, en de uitdagingen die de gemeente te wachten staan.

Begrotingstekort en de ‘krater van Kaag’

Van Lieshout sprak over de financiële problemen waarmee de gemeente wordt geconfronteerd. Volgens haar is het tekort al langer zichtbaar, maar werd het de afgelopen week pijnlijk duidelijk hoe groot de uitdaging werkelijk is. “Iedereen noemt het het ravijnjaar. Ik noem het de krater van Kaag,” aldus Van Lieshout, verwijzend naar de landelijke beleidsbeslissingen die hebben geleid tot de financiële problemen.

“Den Haag rekent erop dat wij heel veel taken uitvoeren, zoals de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en de jeugdzorg, maar de middelen die wij hiervoor krijgen worden steeds minder,” zegt Van Lieshout. Dit heeft volgens haar directe gevolgen voor de leefbaarheid in de dorpen binnen de gemeente. “Ik vind het echt schandalig. Het gaat ten koste van basisvoorzieningen.”

Schrappen van projecten en impact op inwoners

Door het tekort staat de gemeente voor pijnlijke keuzes. Een concreet voorbeeld dat Van Lieshout aanhaalde, is de mogelijke aanpassing van sportpark de Groenendijkse Kampen in Cuijk. “Moeten we dat nu laten varen omdat Den Haag ons flink kort? We willen toch allemaal goed kunnen sporten en zwemmen? Dat zijn toch normale dingen die wij moeten hebben in een land als Nederland?”

Daarnaast benoemde Van Lieshout een schrijnend voorbeeld van een project dat al zo goed als geschrapt is: de schuldhulpverlening. “We hadden bedacht dat wij als gemeente Land van Cuijk mensen zouden begeleiden om te voorkomen dat ze in de schulden komen. Nu is dat stopgezet, en als mensen nu in de schulden komen, worden ze overgeleverd aan commerciële partijen.” Ze benadrukte dat het belangrijk is dat de gemeente deze taak zelf uitvoert, omdat er vaak achterliggende problematiek is waar hulp bij nodig is.

Frustratie over landelijke beleidskeuzes

Van Lieshout uitte haar frustratie over de keuzes van de landelijke politiek. “Het is soms hun eigen schuld, maar de maatschappij is inmiddels zo ingericht dat je wel schulden moet maken. Zelfs werkenden hebben schulden omdat de kosten voor boodschappen en gasrekeningen bizar zijn.” Ondanks de frustratie probeert Van Lieshout haar boosheid in te houden, maar zij geeft aan dat het moeilijk is om politieke steun te vinden voor alternatieven vanwege de beperkte middelen.

Ze beschreef hoe de sfeer onder de inwoners is veranderd sinds de SP twaalf jaar geleden in de gemeenteraad kwam. “Mensen hadden toen nog hoop dat het beter zou worden. Nu zie je dat mensen lamgeslagen zijn. Ze denken: ‘Wat maakt het uit?’” Van Lieshout legde een verband tussen de groeiende polarisatie in de samenleving en de toenemende ongelijkheid.

Kritiek op de Omgevingswet

Een ander belangrijk punt van kritiek was de invoering van de Omgevingswet, die volgens Van Lieshout een slecht idee is. Ze omschrijft de wet als een verzameling van 26 bestaande wetten waar een “nieuw sausje” overheen is gegoten. Gemeentes, waaronder Land van Cuijk, hebben laten weten dat zij niet klaar zijn voor deze verandering, maar desondanks is de wet doorgedrukt door de landelijke overheid. “Het is weer een slecht idee uit de VVD-koker dat erdoor is gedrukt, ondanks protesten van alle gemeentes.”

Wel ziet Van Lieshout een lichtpuntje in de verplichte omgevingsdialoog die onderdeel is van de wet. Dit betekent dat ontwikkelaars bij het opstellen van plannen verplicht zijn om de omgeving hierbij te betrekken. Recent trok de wethouder voor het eerst stukken terug en gaf een ontwikkelaar de opdracht om de dialoog opnieuw te voeren. “Ik ben daar blij mee,” zei Van Lieshout.

De toekomst en de rol van de SP

Van Lieshout benadrukt dat de huidige situatie vraagt om politieke actie en samenwerking. De SP Land van Cuijk hoopt in de toekomst een grotere fractie te worden om meer invloed uit te kunnen oefenen. De uitdagingen zijn groot, maar volgens Van Lieshout ligt er ook een taak voor alle politieke partijen om de hoop terug te brengen bij de inwoners. “Het is ontzettend moeilijk om de passiviteit uit de mensen te krijgen en hen weer hoop te geven, maar dat is iets waar we allemaal aan moeten werken.”

Conclusie

Het interview met Bregje van Lieshout maakt duidelijk dat de SP Land van Cuijk zich grote zorgen maakt over de financiële situatie van de gemeente en de gevolgen van landelijke beleidskeuzes. Door het gebrek aan middelen dreigen lokale voorzieningen onder druk te komen staan, en volgens Van Lieshout moet de landelijke overheid erkennen dat gemeentes niet alles kunnen doen zonder de benodigde middelen. De partij blijft strijden voor een betere ondersteuning van lokale gemeenschappen en hoopt dat de situatie in de toekomst zal verbeteren.

Het interview is terug te luisteren via regelkevers.nl

 

Terug naar nieuwsoverzicht