Langenboom: Walhalla voor vleermuizen en huiszwaluwen
LANGENBOOM - Sinds april 2024 woont vleermuizenexpert Emma Labohm in Langenboom. Samen met haar partner betrok ze een appartement in het oude Bondsgebouw aan de Dorpsstraat. Ze verhuisde hierheen vanwege haar werk als ecoloog bij onderzoeksbureau Meander. In opdracht van de gemeente Land van Cuijk onderzoekt ze de natuur in de regio. En dat bevalt haar uitstekend: “Het is hier heerlijk rustig, met landelijke geluiden van koeien en klapperende hekken. We wonen fijn, maar zoeken wel een koopwoning met wat meer ruimte.”
Veldwerk tussen de vleermuizen, mussen en zwaluwen
Emma houdt zich bezig met het tellen van beschermde diersoorten zoals mussen, zwaluwen, egels, uilen én natuurlijk haar favoriete dieren: vleermuizen. “Langenboom blijkt echt een fijne plek voor natuur", vertelt ze enthousiast. “We hebben hier volop huismussen en huiszwaluwen, maar ook opvallend veel vleermuizen. Van de 18 soorten die in Nederland voorkomen, hebben we er hier al vier geteld — en waarschijnlijk leven er in het bos nog drie soorten extra.”
Tijdens haar nachtrondes, soms al om 3 uur ’s ochtends, fietst ze met een speciale Bat Detector door het dorp. Daarmee vangt ze de unieke geluiden op waarmee vleermuizen te herkennen zijn. En met succes: “We vonden een kraamkolonie van 11 laatvliegers, een flinke vleermuissoort. Op één avond zagen we zelfs 77 vrouwtjes van de gewone dwergvleermuis tegelijk uitvliegen.”
Aan de rand van het bos spotte Emma haar favoriet: de rosse vleermuis. “Zo mooi! Jammer genoeg wordt die maar 12 jaar.” Ook zeldzamere soorten als de ruige dwergvleermuis zijn hier al gesignaleerd. En nee, zegt ze met een glimlach, “we hebben hier géén vampiers. Dat soort horrorverhalen horen bij Zuid-Amerika. De vleermuizen in Nederland zijn vriendelijk, nuttig en eigenlijk best aandoenlijk.”
Samenwerken aan een natuurvriendelijk dorp
Emma werkt niet alleen aan het onderzoek, maar ook als bestuurslid van de Vleermuiswerkgroep Brabant. Voor 2026 heeft ze grote plannen: een uitgebreid onderzoek naar kraamkolonies en soortenrijkdom in de Langenboomse bossen. “Als inwoners willen meehelpen, zijn ze van harte welkom!”
Ook is ze nieuwsgierig naar de vleermuizen in de gewelven van de Langenboomse kerk. “Dat soort gebouwen zijn vaak perfecte schuilplaatsen.”
Emma wil mensen daarnaast inspireren om hun eigen omgeving groener en diervriendelijker te maken. “Maak je tuin een beetje rommelig: dat helpt insecten, vogels en vleermuizen enorm. En zorg voor een waterschaaltje bij droogte. Elke kleine bijdrage helpt.”
Een vleermuis telt altijd
Vleermuizen zijn volgens Emma fascinerende en sociale dieren. “Ze leven soms wel 40 jaar, maar krijgen meestal maar één jong per jaar. De band tussen moeder en jong is sterk, dus elke vleermuis telt. Vind je er een die gewond is of alleen? Bel dan de dierenambulance.”
Met haar werk zorgt Emma ervoor dat natuur en mens elkaar niet in de weg zitten. “Als dorpsgenoten vragen hebben, mogen ze altijd bij me aankloppen. Samen kunnen we Langenboom nog natuurvriendelijker maken.”
Bron: Rondom 't Torentje, nieuwsblad van Langenboom