Laatste kans voor 'Op weg naar je diner'
LAND VAN CUIJK – Wie op zaterdag 26 juli wil meedoen aan het unieke fietsevenement ‘Op weg naar je diner’ van Land van Cuijk Boert Bewust, moet er snel bij zijn: er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar. De 35 kilometer lange tocht voert langs zes lokale boerenbedrijven, waar deelnemers het verhaal achter hun eten ontdekken – en afsluiten met een streekdiner bereid met ingrediënten van onderweg.
Verbinding tussen boer en burger
Peter van Bree, melkveehouder in Vortum-Mullem en een van de drijvende krachten achter het evenement, vertelt enthousiast over het initiatief. “De bedoeling is dat mensen op de fiets stappen en letterlijk onderweg hun diner tegenkomen,” zegt hij. “Je fietst langs akkers met piepers en bonen, langs koeien en kassen – en uiteindelijk zie je al die ingrediënten terug op je bord. Een prachtig concept.”
De route start en eindigt bij de Schutkooi in Vortum-Mullem. Onderweg bezoeken de deelnemers onder meer een melkveebedrijf, een akkerbouwer en een teler van vollegrondsgroenten. De tocht is opgedeeld in tijdslots om de doorstroming te bevorderen, met telkens twintig minuten per bedrijf om het verhaal van de boer te horen.
Bourgondisch afsluiten
Het culinaire hoogtepunt van de dag volgt rond 18.00 uur, wanneer alle deelnemers weer verzamelen bij de Schutkooi voor een smakelijk driegangendiner, inclusief welkomstdrankje. “We beginnen met een soepje, dan een hoofdgerecht en een nagerecht – allemaal met producten van onze eigen boeren uit de streek,” vertelt Peter. Vegetariërs hoeven zich overigens geen zorgen te maken: “Ook voor hen zijn er heerlijke opties.”
De gerechten worden niet door de boeren zelf bereid, maar door ervaren chefs die samenwerken met Land van Cuijk Boert Bewust. “Dat komt zeker goed,” lacht Peter. “We willen mensen niet alleen laten zien waar hun eten vandaan komt, maar ook hoe goed het kan smaken.”
Broodje Land van Cuijk
Tijdens het gesprek werd ook het recent gelanceerde Broodje Land van Cuijk besproken: een initiatief waarbij chef-koks broodjes hebben ontwikkeld met ten minste 80% streekproducten. Variaties zijn er met kip, varken en oesterzwam – en ze vielen bij de proeverij bijzonder in de smaak. “Ze waren heerlijk,” aldus Peter, die er twee van de drie kon proberen. “De kip was zó populair dat ik die helaas heb moeten missen.” Op 5 oktober worden ze officieel gelanceerd.
Klassen op de boerderij
Naast evenementen als dit, zet Peter zich ook in voor educatie. Zijn boerderij ontvangt regelmatig basisschoolklassen, zodat kinderen van jongs af aan leren waar hun eten vandaan komt. “Dat vinden we belangrijk. Zo kweek je begrip en waardering voor het boerenleven.”
Door verbouwingen is het even rustig geweest qua schoolbezoeken, maar binnenkort staat de boerderij van Peter weer open voor nieuwsgierige kinderen. “We hebben bewust gekozen om door te gaan en te investeren in de toekomst,” zegt hij. “Dat geeft energie.”
Snel zijn: laatste plekken
Wie nog mee wil fietsen en genieten van een diner uit eigen streek, moet snel zijn. Meer dan honderd mensen hebben zich al aangemeld, en er zijn nog maar zo’n twintig plaatsen beschikbaar. Voor €45 per persoon krijg je een actieve middag vol natuur, educatie en smaakbeleving.
Aanmelden kan via de bekende sociale mediakanalen of door online te zoeken op “Op weg naar je diner Land van Cuijk”. Geef eventuele dieetwensen tijdig door – er wordt waar mogelijk rekening mee gehouden.