Sociom: Meer dan oplossen van problemen
Ondersteuning bij financiële en juridische problemen: een kijkje achter de schermen bij Sociom
In een recente uitzending van Goedemorgen Land van Cuijk spraken Maria Visschedijk, budgetcoach, en Eefje Heeren, sociaal raadslid bij Sociom, over hun werk en de uitdagingen waarmee zij en hun cliënten te maken krijgen. Hun verhalen schetsen een helder beeld van hoe financiële en juridische ondersteuning cruciaal is in een maatschappij waar veel mensen moeite hebben om rond te komen.
Budgetcoaching: meer dan oplossen van problemen
Maria Visschedijk legt uit dat budgetcoaching vaak begint voordat de financiële problemen echt nijpend worden. "Mensen merken dat ze aan het eind van de maand niet rondkomen en vragen zich af hoe dat kan. Samen maken we een overzicht van hun inkomsten en uitgaven," vertelt ze. Vooral jongvolwassenen van 18+ die net zelfstandig worden, maar ook tweeverdieners met een goed inkomen, kloppen steeds vaker aan.
De uitdaging is vaak om mensen op tijd te bereiken. "Vaak modderen mensen te lang door voordat ze hulp zoeken. We willen met vroegsignalering zorgen dat mensen al hulp krijgen als ze voelen dat het niet lekker loopt met hun financiën," zegt Maria. Een grote drempel is schaamte, maar Maria benadrukt: "Het kan iedereen overkomen."
Bij haar werk komt Maria vaak bij de mensen thuis. "Mensen voelen zich veilig in hun eigen omgeving. Bovendien hebben ze daar vaak alle papieren bij de hand." Samen met de cliënt bekijkt ze wat de vaste lasten zijn en waar eventueel bespaard kan worden, zonder dwingend te zijn. "Ik geef nooit adviezen, alleen tips. Mensen moeten zelf beslissingen nemen, bijvoorbeeld om van drie loten naar één lot te gaan in de Postcodeloterij."
Het werk van een sociaal raadslid
Eefje Heeren ondersteunt cliënten met financiële en juridische vraagstukken, zoals problemen met toeslagen. "Veel mensen weten niet dat ze hun verzamelinkomen moeten doorgeven aan de Belastingdienst. Als dat misgaat, komt er een jaar later een flinke naheffing," legt ze uit.
Naast toeslagen gaat het ook vaak om zaken rond zorgverzekeringen, belastingaanslagen en IND-dossiers, bijvoorbeeld voor het verlengen van verblijfsdocumenten. "We zien dat financiële problemen vaak andere zorgen met zich meebrengen, zoals relationele of werkgerelateerde problemen. In zulke gevallen werken we samen met maatschappelijk werkers binnen Sociom."
Eefje benadrukt dat de korte lijntjes binnen Sociom en met externe partijen zoals de gemeente en bibliotheek cruciaal zijn. "Dat maakt snelle en effectieve hulp mogelijk, altijd in overleg met de cliënt."
Vrijwilligers maken het verschil
Zowel Maria als Eefje prijzen de inzet van vrijwilligers bij Sociom. Maria werkt met vrijwilligers voor de Thuisadministratie, die helpen om stapels papieren te ordenen en administratie overzichtelijk te maken. "Ze creëren rust in huishoudens waar de chaos van stapels brieven en oplopende schulden soms overweldigend is."
Eefje leidt de Formulierenbrigade, waar mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen met hulpvragen over formulieren. "We helpen op woensdagmiddagen in Cuijk en donderdagochtenden in Boxmeer. Het project draait nu een halfjaar tot een jaar, maar we overwegen uitbreiding."
Hulp zonder oordeel
Zowel Maria als Eefje benadrukken dat hun hulpverlening onafhankelijk en zonder oordeel is. "We werken niet voor de gemeente of overheid, maar kijken naar wat we kunnen doen binnen de wet en regelgeving. Soms voelt het voor cliënten alsof we wonderen verrichten, maar vaak wijzen we gewoon op rechten of voorzieningen waar mensen gebruik van kunnen maken," zegt Eefje.
De boodschap van beide dames is duidelijk: zoek hulp als je het financieel of juridisch lastig hebt. Er zijn oplossingen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Sociom staat klaar met een team van betrokken professionals en vrijwilligers om samen de eerste stap te zetten.
Het interview kan op deze site nageluisterd worden via de menukeuze: Podcast.