Passion for People: Hoop en Hulp in Malawi
Indrukwekkend voicemail bericht van een van de studenten vanuit Malawi: Niets eens geld voor koffie en thee
LAND VAN CUIJK – De studio van Omroep Land van Cuijk ontving zondagmiddag Hans Baltussen van de stichting Passion for People, een organisatie die onder de paraplu valt van Mondolokaal. Hans kwam spreken over het indrukwekkende werk dat zijn stichting verricht in Malawi, een land in zuidoostelijk Afrika. Al sinds 2007 zet Passion for People zich in om de zorg en hygiëne in een kwetsbaar ziekenhuis in Malawi te verbeteren, met een bijzondere focus op moeder- en kindzorg.
De oorsprong van een missie
Hans Baltussen, docent verpleegkunde aan het ROC Nijmegen, vertelde hoe zijn reis naar Malawi begon. Geïnspireerd door de mogelijkheid voor studenten om in het buitenland stage te lopen – destijds alleen in de Filipijnen – vroeg hij zich af waarom Afrika geen optie was. Na zijn voorstel te hebben ingediend, ging hij in 2008 op zoek naar een veilige en leerzame plek voor jonge studenten. De zoektocht leidde hem naar het rurale ziekenhuis in Mwona of Fatima, Malawi, op ongeveer vier uur rijden van de stad Blantyre. Dit kleinschalige ziekenhuis met 240 bedden bleek ideaal, omdat studenten hier niet zouden "verzuipen" in de drukte van een grotere stad, maar juist waardevolle ervaring konden opdoen.
Zijn eerste bezoek was een wake-upcall. Als verpleegkundige met 43 jaar ervaring, waaronder op de intensive care, schrok Hans van de omstandigheden. Hij assisteerde bij een bevalling waar een "ballonnenpomp" als vacuümextractor werd gebruikt en zag een reanimatie van een baby met enkel een plankje en een lampje. Deze ervaringen versterkten zijn vastberadenheid om te helpen. Ondanks de schrijnende middelen is het management van het ziekenhuis uitstekend en de hygiëne, voor zover mogelijk, is zeer goed – het ziekenhuis won zelfs een prijs voor het meest hygiënische ziekenhuis van heel Malawi. Het ontbreekt echter aan geld.
Impact en nieuwe plannen
Sinds de oprichting heeft Passion for People veel gerealiseerd. Vier containers vol met benodigdheden, waaronder 240 matrassen, zijn naar Malawi verscheept. Daarnaast zijn er diverse gebouwen neergezet, waaronder een kinderafdeling. Een hoogtepunt was het winnen van de "Gouden Gans" van Wilde Ganzen voor de bouw van een verloskamer (maternity ward). Dankzij een belangrijke donatie van de Lions Land van Cuijk en Noord-Limburg kon een gloednieuwe maternity ward gebouwd worden. Dit was hard nodig, gezien de erbarmelijke omstandigheden – kapotte muren en lekkende plafonds – waarin moeders voorheen moesten bevallen.
De focus van Passion for People ligt op het voor de komende 75 jaar garanderen van goede moeder- en kindzorg. Dit betekent ook het aanpakken van verouderde en onhygiënische faciliteiten, zoals toiletten die al 65 jaar oud zijn en gebouwen waar de temperatuur in de zomer kan oplopen tot boven de 60 graden Celsius, wat de zorg voor premature baby's extreem moeilijk maakt.
Op de vraag over anticonceptie in een regio met hoge kindersterfte, gaf Hans aan dat de stichting zich richt op ziekenhuiszorg. Hoewel het ziekenhuis voorbehoedsmiddelen ondersteunt, is de verstrekking ervan een precair onderwerp vanwege religieuze overwegingen. Medewerkers geven soms stiekem middelen weg, maar officieel mag het niet.
De stichting stuurt nu ook vrijwilligers naar Malawi die donateurs werven, waardoor ze namens Passion for People vrijwilligerswerk kunnen doen voor minimaal twee weken tot maximaal vijf maanden. Deze vrijwilligers geven waardevolle feedback over de behoeften ter plaatse, waaronder het enorme succes van de nieuwe verloskamers.
Passion for People heeft ambitieuze plannen voor de toekomst. Ze willen de maternity ward uitbreiden met vier "wings": een operatiekamer voor keizersneden, een afdeling voor premature baby's en een rustruimte voor pas bevallen moeders. Dit is een gezamenlijk project met het ziekenhuismanagement in Malawi, die zelf de behoeften aangeven.
Een hartverwarmend bericht van Floor Janssen
en van de studenten die momenteel in Malawi is, Floor Janssen, sprak een ontroerende WhatsApp-boodschap in. Zij en haar medestudenten hebben via een crowdfundingactie maar liefst meer dan 3500 euro opgehaald. Floor vertelde over haar ervaringen en de enorme dankbaarheid die zij en haar medestudenten ervaren:
"Hallo, ik spreek dit vanuit Malawi op de laatste dag alweer. Morgen vliegen we naar huis. En toen werd ik opeens gebeld of ik een stukje in wou spreken over hoe het hier was en de verwonderingen van hier. Want ik heb natuurlijk een paar weken geleden ben ik geweest om mijn actie te promoten. En toen had ik al gezegd, had ik gehoord dat de mensen heel aardig waren en dat dat eigenlijk het mooiste was hier, dat het het warme hart van Afrika was. En ja, dus ik wist eigenlijk wel dat dat zou zijn, maar ik denk mijn grootste verwondering is, buiten dat ik dat wist, nog steeds echt hoe aardig de mensen hier zijn. Iedereen staat dag en nacht voor je klaar. Wij hebben een keer om twee uur 's nachts een vleermuis in ons huis gehad. En dan hoef je maar één keer te bellen en dan staat er iemand in zijn pyjama hier voor je deur om hem voor je weg te halen.
En ook met de stage, ze hebben echt niks. Dat is echt zo, maar ze maken er wel gewoon wat van. Als ze geen katheters hebben, dan doen ze het met een infuusslang. Dus ja, heel creatief. Maar ze zijn ook super dankbaar. Want we hebben natuurlijk nu voor het project, waar ik dus eerst voor op de radio was, hebben wij de vloeren van het ziekenhuis gemaakt. Omdat die zaten vol met gaten en er struikelden mensen over. Dus ja, dat was niet zo goed. Maar ja, je zag echt dat toen mensen zagen dat het gemaakt werd, zag je gewoon echt aan iedereen dat ze het heel mooi vonden. Maar ook met hele kleine dingen zijn ze echt super blij. We hebben op de laatste dag taarten en zo gebakken voor het ziekenhuis, omdat ze hadden eerst thee en koffie tijdens de pauze, maar dat konden ze niet meer betalen. Dus dat hadden ze nu niet meer. Dus wij dachten, daar gaan we voor zorgen, dat gaan we regelen. En ja, zo gedaan. En dat zoiets kleins, een kopje koffie of een kopje thee, zo’n grote lach op iemands gezicht kan brengen. Dat ze daar zo dankbaar voor zijn. Ik wist dat het misschien zo zou zijn, maar tot in deze mate had ik dat hier echt niet verwacht. En de stage zelf is natuurlijk super indrukwekkend. Je ziet dingen die je in Nederland helemaal niet ziet. Je hoort verhalen die je in Nederland niet ziet. Dus ja, ontzettend veel geleerd. Ontzettend veel dingen meegenomen. Hele mooie mensen, hele mooie omgeving. En ik denk dat als ik voor het hele groepje spreek, dat het zeker een ervaring is die wij niet gaan vergeten. En ik denk dat we ook zeker terugkomen."
Hoe u kunt helpen
De studenten hebben met het opgehaalde geld onder andere de vloeren van het ziekenhuis laten repareren, wat essentieel is voor de veiligheid en hygiëne, vooral bij het verplaatsen van patiënten. Ze hebben zelfs gordijnen voor de kraamkamers gekocht en bevestigd. Het feit dat een ziekenhuis zelfs geen budget heeft voor koffie en thee voor het personeel, onderstreept de noodzaak van externe steun. Hans benadrukt dat elke donatie, groot of klein, welkom is.
Passion for People zoekt actief naar sponsors en grotere organisaties zoals Rotary- en Lionsclubs die het verhaal van de stichting willen horen en mogelijk kunnen bijdragen. Het credo van Hans luidt: "Het mag niet zo zijn dat de plek waar je wieg heeft gestaan bepaalt..."
Wilt u meer weten over het werk van Passion for People of wilt u doneren? Bezoek hun website via passionforpeople.eu. Elke bijdrage helpt om de zorg in Malawi te verbeteren en een glimlach op het gezicht van de mensen daar te toveren.