Wethouder Mark Janssen van Gaal: Samenwerken blijft de sleutel
Wethouder Mark Janssen van Gaal (CDA) was te gast in het politieke radioprogramma Regelkevers. In een uitgebreid gesprek besprak hij de voortgang van projecten in de gemeente Land van Cuijk, waaronder de afronding van het gemeentehuis in Boxmeer, de visie op een vitaal landelijk gebied en de uitdagingen rond woningbouw. Samenwerking en ambitie blijken steeds terugkerende thema’s.
Gemeentehuis Boxmeer bijna klaar
“Het nieuwe gemeentehuis in Boxmeer ligt goed op schema,” vertelde Janssen met zichtbare trots. “Sterker nog, het is zelfs beter gegaan dan verwacht. Lokale bouwbedrijven hebben fantastisch werk geleverd, zelfs onder de begroting.” Dankzij slimme oplossingen, zoals alternatieve parkeerplekken in overleg met buurtbewoners, verliep het project soepel. “In het voorjaar van volgend jaar trekken we erin, met een feestelijke open dag voor de inwoners.”
Samenwerken voor een vitaal landelijk gebied
Een ander belangrijk thema was het symposium over een vitaal landelijk gebied. Janssen werkte hiervoor samen met collega-wethouder Antoinette Maas, de Milieuvereniging Land van Cuijk en het waterschap. Het symposium benadrukte de kracht van consensus. “Volgens Alex Data van de Rabobank ging het over 80% van de onderwerpen waar iedereen achter staat,” lichtte Janssen toe. “Dat is de basis waarop we verder bouwen.”
De visie voor het gebied is inmiddels 60% uitgewerkt. Nu volgt een brede consultatie van inwoners, boeren en organisaties. “We moeten samen aan de slag, bijvoorbeeld met biologische boeren die vragen hoe zij de transitie vormgeven. Onze ambitie? Een visie die zo goed is dat heel Nederland hier komt kijken hoe wij het doen.”
Pachtbeleid als innovatief voorbeeld
Een opvallend project is het vernieuwde pachtbeleid. Waar grond eerder jaarlijks werd verpacht, biedt de gemeente nu langere termijnen van zes jaar, gekoppeld aan duurzaamheidsplannen. Ook het bieden van verschillende tarieven voor biologische landbouw, grasland en bouwland zorgt voor eerlijke kansen. “Zelfs Wageningen Universiteit heeft ons beleid aangehaald als een voorbeeld,” vertelde Janssen.
De toekomst van de agrarische sector
Met de ambitie om de “kweektuin voor de agrarische sector” te zijn, wil de gemeente Land van Cuijk vooroplopen in verduurzaming. Janssen benadrukt dat de regio dankzij haar mix van boerenbedrijven een unieke positie inneemt. “We hebben het grootste buitengebied van Brabant. Het is onze verantwoordelijkheid om de landbouwtransitie vorm te geven. Dat doen we niet alleen; we zoeken partners in het rijk, de provincie en andere organisaties.”
Woningbouw en dorpsontwikkeling
Ook woningbouw stond op de agenda. Samen met Bouke van Vught zet Janssen zich in voor plannen die per dorp perspectief bieden. “Elk dorp verdient een toekomstvisie waarin woningbouw, natuur, mobiliteit en voorzieningen samenkomen. We willen niet alleen papieren plannen, maar concrete resultaten die aansluiten bij de wensen van onze inwoners.”
Samen verder
Afsluitend benadrukte Janssen het belang van samenwerking. “In het Land van Cuijk blijven we zoeken naar verbinding, ook als het soms schuurt. We streven naar ambitieuze oplossingen die de regio sterker maken, zonder polarisatie. Uiteindelijk moeten we allemaal samen door één deur.”
Via regelkevers.nl kan dit interview nageluisterd worden.