Nationale Dodenherdenking in Grave: Een Respectvol Programma Ter Herdenking van Vrijheid

woensdag 01 mei 2024 Peter Linders

Op zaterdag 4 mei staat de kern Grave in het Land van Cuijk stil bij de Nationale Dodenherdenking met een gedenkwaardig programma dat de herinnering aan de slachtoffers van oorlog en onderdrukking levend houdt. Het evenement, georganiseerd door Stichting Vestingstad Grave en medewerking van Harmonie Stad Grave, het Cloveniersgilde, scholengemeenschap Merlet en Stadskoor Grave, belooft een respectvolle en betekenisvolle herdenking te worden.

Het programma in Grave ziet er als volgt uit:

- 19.30 uur: Genodigden worden ontvangen in het Historisch Stadhuis aan de Hoofdwagt 2.
- Erewachten stellen zich op en de stille tocht vertrekt naar het Torenplein, waar een krans wordt gelegd bij de Toren en een gedicht wordt voorgedragen.
- 19.45 uur: De tocht vervolgt naar het monument van de voormalige Synagoge, waar bloemen worden gelegd en een minuut stilte wordt gehouden.
- 19.55 uur: De route leidt naar het Historisch Stadhuis, waar opnieuw een krans wordt gelegd en een erewacht wordt gehouden.
- 20.00 uur: Twee minuten stilte worden in acht genomen, gevolgd door een gedicht en een optreden van het Stadskoor.
- 20.10 uur: Wethouder Joost Hendriks zal een toespraak houden om de ceremonie af te sluiten.

De herdenkingslocaties omvatten het Historisch Stadhuis aan de Hoofdwagt 2, het Torenplein en de Synagoge, die elk een belangrijke rol spelen in het herdenkingsproces.

Dit jaar, met het thema "Vrijheid vertelt: op weg naar 80 jaar vrijheid", benadrukt de herdenking niet alleen de littekens van het verleden, maar ook de fragiliteit van vrijheid in de hedendaagse wereld. Door samen te komen en te herdenken, tonen de inwoners van Grave hun respect voor degenen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en benadrukken ze het belang van vrede en verdraagzaamheid voor een betere toekomst.

Terug naar nieuwsoverzicht