Dodenherdenking in Overloon verplaatst naar binnen vanwege slecht weer

zondag 05 mei 2024 Hans Graat

Dit jaar moest de jaarlijkse Dodenherdenking in Overloon noodgedwongen worden verplaatst naar binnen, weg van het traditionele programma rondom het Vrijheidsmonument op het 14 Oktoberplein. De slechte weersomstandigheden maakten het onmogelijk om de ceremonie buiten te houden.

In plaats daarvan vond de hele herdenking, inclusief de twee minuten stilte, plaats in de St.-Theobalduskerk. Normaal gesproken is er een gezamenlijke wandeltocht vanuit de Kapel van O.L.V. van de Goede Duik naar de kerk, maar ook deze tocht ging dit jaar niet door. Alle deelnemers bleven binnen voor de plechtigheid.

Wethouder Maarten Jilisen was aanwezig om namens de gemeente een krans te leggen. Het Vrijheidsmonument, dat midden in het open veld staat, bood geen enkele mogelijkheid tot schuilen, waardoor het programma op het laatste moment moest worden aangepast.

Ondanks de onvoorziene verplaatsing naar binnen, kwam de Overloonse gemeenschap toch samen voor een waardig moment van herdenking. Met mooie teksten, prachtige liederen en muziek door de zanggroep Palet en terwijl trompettist Jessy van Lieshout de Last Post speelde. De twee minuten stilte en het Wilhelmus, gespeeld door de Fanfare Vriendenkring, brachten een moment van bezinning en herinnering aan de strijd van onze voorouders.

Na afloop begaven wethouder Jilisen en Han Welbers van Stichting "Herdenking Slag om Overloon" zich nog wel naar het Vrijheidsmonument om daar een symbolische foto te maken. Deze handeling onderstreepte het belang van het herdenken en vieren van onze vrijheid, ondanks de onvoorziene omstandigheden.


Foto's van (©Albert hendriks)

Terug naar nieuwsoverzicht