80 jaar bevrijding:

woensdag 10 juli 2024 Hans Graat

oproep om naambordjes te maken voor de Holocaustslachtoffers uit Boxmeer

 

In het kader van 80 jaar bevrijding wil Stichting Verhalis de Boxmeerse slachtoffers van de Holocaust herdenken en zoekt daarvoor inwoners die een naam van een slachtoffer willen adopteren en er een naambordje en een herdenkingspagina voor willen maken op namenennummers.nl
De naambordjes worden gemaakt op houten plankjes van 30x10 cm. 

 

Op 5 augustus kunt u een naambordje komen maken in het Karmelklooster in Boxmeer, kerkpad 1 (bij de parkeerplaats achter de kerk).

U hoort daar ook meer over de 20 Holocaustslachtoffers die uit Boxmeer zijn weggevoerd en vermoord. De bijeenkomst begint om 15 uur en duurt tot 17 uur.

 

De naambordjes van alle Holocaustslachtoffers uit de provincie Noord-Brabant worden op 1 september samengebracht in ’s-Hertogenbosch op het terrein van de Citadel. Daar maken we een tijdelijk monument. Mensen kunnen hun naambordje, met een kort ritueel, neerleggen op een grote gestileerde plattegrond van Brabant en zo de slachtoffers op een symbolische manier weer thuisbrengen.

 

Stichting Verhalis organiseert sinds 2021 deze herdenkingen in Brabant samen met Erfgoed Brabant. Zo hebben ze al plaatsgevonden in Tilburg, Breda en Eindhoven.

 

Dit jaar is het 82 jaar geleden dat de eerste groep Brabantse joden op 3 september werd vermoord in Auschwitz. Op 27 augustus 1942, kregen ze een brief thuis waarin ze werden opgeroepen om zich te melden op het station van de Nederlandse spoorwegen. Er werd verteld dat ze zouden gaan werken in Duitsland. De oproep bevatte ook een gedetailleerde lijst met bagage die ze mee moesten nemen op de reis:

1 paar werklaarzen
2 paar sokken
2 onderbroeken
2 hemden
1 werkpak
marsproviand voor 3 dagen
1 eetnap
Etc.
 

Bovendien moesten ze de sleutels van hun huis meebrengen en inleveren.

Een aantal joden dook onder, anderen meldden zich met hun bagage bij het station. Zij werden via Westerbork naar Auschwitz vervoerd en daar vrijwel meteen vermoord.

 

Het herdenkingsproject Namen en Nummers is bedacht door kunstenaar Ida van der Lee uit Amsterdam. Vanaf 2012 leggen ze ieder jaar op het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost een plattegrond uit waarop de naambordjes worden neergelegd van alle Joodse slachtoffers van ‘40-‘45 uit die buurt. Inmiddels gebeurt dat in veel meer dorpen en steden in Nederland.

 

Wil je een van deze dorpsgenoten herdenken en zo meewerken aan het tot stand komen van dit tijdelijke monument, geef je dan op bij Verhalis: info@verhalis.nl

5 augustus 15-17 uur

Karmelklooster

Kerkpad 1, Boxmeer

 

Meer informatie over het project vindt u op https://www.verhalis.nl/namen-en-nummers-brabant

Terug naar nieuwsoverzicht