Natuurwandeling naar het Langven en de Raam 

donderdag 13 juni 2024 Roger van Bracht

Natuurvereniging IVN Grave wil u zondag 23 juni laten genieten van de natuur in het Raamdal en het Langven nabij Langenboom. Met natuurgidsen gaan we struinen door het bos, langs het ven, door ruig grasland en langs de natuurlijke oevers van de Lage Raam. Een prachtig stukje natuur met een grote variatie aan planten, insecten en vogels. Tijdens de wandeling is er volop aandacht voor alles wat er leeft en groeit. Ook zijn er nog interessante overblijfselen vanuit de recente historie te zien. 

Het Raamdal met het Langven is een beekdalgebied aan de westkant van de Raam. Het heeft veel invloed ondergaan van de Beerse Overlaat en anderzijds van de Peelhorst. Door de ligging tussen de hoge zandgronden van de Peelhorst en het dal van de vlechtende rivieren is het een interessant gebied. Vanaf 1960 is het gebied grotendeels aan de landbouw onttrokken en is het nu een prachtig natuurgebied. 

Een aantrekkelijk landschap met een afwisseling in biotopen: bosjes met dassenburchten, moeras, ruig grasland dat begraasd wordt door Schotse Hooglanders en Exmoorpaarden, poelen, een weer uitgegraven ven,  een beek (de Lage Raam), struwelen, met aangrenzend akkers en weilanden. Het gebied is lang geleden op natuurlijke wijze ontstaan, maar door de eeuwen heen heeft de mens een duidelijk stempel gedrukt op dit landschap. 

De wandeling start om 10.00 uur bij de ingang van het natuurgebied aan de Campagnelaan in de Maurik, tussen Escharen en Langenboom en duurt  ongeveer 2 uur. Iedereen is welkom om aan deze wandeling mee te doen. Aanmelden is niet nodig. De route is niet geschikt voor rolstoelen. Deelname aan de wandeling is gratis. Een vrijwillige bijdrage voor Natuurvereniging IVN Grave wordt erg op prijs gesteld.

Terug naar nieuwsoverzicht