De Voetballers van Mobilia kwamen niet in het café van de Sportclub

maandag 18 september 2023 Roger van Bracht

Gravenaar Peter Linders in gesprek met oud voetballer Toon Jagers in de podcast het Verhaal van Grave

In de periode volgend op de Tweede Wereldoorlog was de stad Grave het toneel van een intense rivaliteit tussen twee voetbalclubs: Sportclub Grave, opgericht in de nasleep van de oorlog door frater Aloysius, en Mobilia, een club die zijn wortels had in de eerste voetbalvereniging van Grave, opgericht in 1910. Beide clubs hadden hun eigen stamcafés en de leden hadden de neiging om hun dagelijkse boodschappen voornamelijk te doen bij hun clubgenoten.

In 1957 vond er een samensmelting plaats waaruit GVV'57 ontstond. Maar wat waren de exacte omstandigheden van deze fusie, en wat was de oorsprong van deze rivaliteit? Peter Linders zoekt naar antwoorden op deze vragen in een gesprek met de Gravenaar Toon Jagers. Jagers, die tegenwoordig in Oss woont, heeft zijn hele leven een actieve rol gespeeld in de voetbalwereld, eerst als speler op het veld en later in diverse bestuurlijke functies. De podcastserie biedt een boeiend overzicht van de geschiedenis van Grave. De serie begint in het jaar 1140, bij de oprichting van Grave, en loopt door tot de vorige eeuw. 

Binnenkort zijn Jan Timmermans, Loek Adriaans, Henk Walken Jo de Wit te gast. De audio-podcast is te beluisteren via Spotify en de website www.hetverhaalvangrave.nl, en de videoversie is beschikbaar op het YouTube-kanaal van 0486tv.--

Terug naar nieuwsoverzicht