Van dorpscafé in Maashees naar Spaanse Costa Blanca
MAASHEES – Gisela en Marius van Boekel verruilden afgelopen herfst hun leven in Maashees voor de Spaanse zon. Zij runde er het dorpscafé, hij een ijzervlechtbedrijf. Inmiddels beheren ze vanuit hun villa in La Nucía aan de Costa Blanca een zelfstandig vakantiewoning, zo onthulde Gisela in het radioprogramma De Ochtendclub bij Omroep Land van Cuijk.
In oktober ontvingen Gisela en Marius de sleutel van hun woning in de bergen in La Nucía. “Elke ochtend trek ik een korte broek aan en geniet ik van stilte en zon”, zegt Van Boekel. De combinatie van berglucht en zeebries vermindert hun rugklachten, terwijl de droge atmosfeer energie geeft. Vanaf hun terras en bij het gemeenschappelijke zwembad hebben ze uitzicht over de Middellandse Zee, met het toeristische centrum van Benidorm op loopafstand van de dichtstbijzijnde bushalte.
Ondernemersgeest uit Maashees
Na jarenlang de horeca in Maashees te hebben gecombineerd met het leiden van een ijzervlechtbedrijf, beseften Gisela en Marius dat het tijd was voor minder fysieke belasting. Ze verkochten hun panden in Nederland, behielden een chalet en een appartement als vangnet en vertrokken naar Spanje. “We wilden niet alleen dromen over emigratie, we hebben het echt gedaan”, legt Van Boekel uit. Na een flinke zoektocht in Spanje vond het echtpaar een woning die weinig renovatie vroeg en direct verhuurbaar was.
Zelfstandig appartement gul geboekt
Het bovenappartement beschikt over een eigen keuken, badkamer en royaal terras met zeezicht. Gasten hebben exclusieve toegang tot het zwembad en hoeven geen spullen mee te nemen: linnen en handdoeken liggen klaar. Sinds de opening begin dit jaar is de woning vrijwel onafgebroken bezet, vooral via aanbevelingen in Nederlandse Facebook-groepen en via de lokale Nederlandse “Club Hollandaise”. “Mond‑tot‑mondreclame volstaat”, aldus Van Boekel.
Integratie en ontdekkingstocht
Behalve verhuuractiviteiten zijn Gisela en Marius actief in de lokale gemeenschap. Ze volgen Spaanse lessen, wandelen op ontdekkingstocht door bergen en dorpen, en nemen deel aan culturele evenementen zoals de bloesemroute in de winter. “Spanje heeft zoveel meer te bieden dan zon en strand alleen”, zegt Van Boekel. Ze genieten van manderijnboomgaarden, historische vestingstadjes en authentieke lokale markten.
Mobiliteit en bereikbaarheid
Hoewel ze een compacte auto gebruiken voor grote boodschappen en familiebezoeken, blijkt het lokale openbaar vervoer zeer toegankelijk. Een halte ligt 600 meter van huis, de bus brengt bewoners en vakantiegangers in een klein halfuur naar Benidorm of Altea.
Vooruitblik op de toekomst
Met hun Nederlandse chalet en appartement in Vierlingsbeek als vangnet blijven Gisela en Marius flexibel. Ze onderzoeken mogelijkheden om het gastenhuis kleinschalig uit te breiden met extra slaapkamers of recreatiefaciliteiten, maar houden vast aan hun visie van kwaliteit boven kwantiteit. “We combineren hier gezond leven met ondernemerschap”, besluit Van Boekel. Het verhaal van Gisela en Marius van Boekel laat zien hoe een weloverwogen emigratie nieuwe energie kan schenken aan zowel werk als privé.