Rechter dwingt stikstofmaatregelen af: druk op landbouw en bouw in Land van Cuijk
LAND VAN CUIJK – De gemeente Land van Cuijk wordt direct geraakt door de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die oordeelde dat de landelijke stikstofdoelen voor 2030 juridisch bindend zijn en moeten worden gehaald. De gevolgen zijn vooral merkbaar voor agrarische ondernemers en woningbouwprojecten in de regio.
Druk op landbouw en woningbouw
De rechtbank stelde dat het Rijk onvoldoende maatregelen neemt om de stikstofuitstoot te verminderen. De staat moet nu voldoen aan de doelen uit het Europese natuurherstelbeleid. Daardoor dreigt een versnelde inkrimping van de veestapel en vertraging van ruimtelijke plannen, ook in het Land van Cuijk. Wethouder Antoinette Maas noemt de uitspraak ‘zorgwekkend’ en wijst op de risico’s voor zowel boeren als woningzoekenden.
Lokale zorgen om vergunningen
Volgens Rob Wientjens, voorzitter van ZLTO Land van Cuijk, worden niet alleen agrariërs geraakt. “Ook bedrijven en woningzoekenden zijn de dupe als er geen duidelijk perspectief komt”, stelt hij. Door de stikstofuitspraak staat de vergunningverlening in de regio verder onder druk, wat vooral in landelijke gebieden zoals Land van Cuijk tot stagnatie leidt.
Gemeente werkt aan gebiedsgerichte aanpak
Om lokaal maatwerk mogelijk te maken, onderzoekt de gemeente Land van Cuijk een gebiedsgerichte aanpak. Agrarische ondernemers die willen stoppen of verduurzamen kunnen mogelijk gebruikmaken van een gemeentelijke stikstofbank. Die moet het mogelijk maken om stikstofruimte lokaal te herverdelen, zodat projecten met minder uitstoot toch kunnen doorgaan.
Vervolgbeleid onzeker
Hoewel het kabinet in beroep is gegaan tegen de uitspraak, is duidelijk dat de stikstofaanpak in een hogere versnelling moet. De gemeente Land van Cuijk blijft in overleg met de provincie en het Rijk, maar bereidt zich voor op strengere regels en een toename van ruimtelijke beperkingen.