Staatsbosbeheer ruimt gif op in dassengangen bij Vierlingsbeek

Geplaatst op vrijdag 25 april 2025 Gerjan Cluistra

VIERLIINGSBEEK – Op meerdere terreinen langs de Maas bij Vierlingsbeek is tijdens een routinecontrole in dassenburchten en -pijpen een giftige, witte substantie aangetroffen. Boswachter Sem van Hoogstraten van Staatsbosbeheer nam direct maatregelen om de stof te verwijderen, zo vertelde hij in radioprogramma De Ochtendclub van Omroep Land van Cuijk.

Luister hier de audio

Sem van Hoogstraten ontdekte poederachtige klonten in diverse dassenholen. “We zagen eerst korrels bij een grote burcht aan de oever van de Maas. Al snel bleek hetzelfde poeder ook in ten minste vijf dassenpijpen te zitten”, vertelt Van Hoogstraten. Een eerste analyse wees uit dat het mogelijk om een gifstof ging.

Onderzoek en opruiming

Om de substantie te verwijderen, riep Staatsbosbeheer een gespecialiseerd reinigingsteam in. Het goedje werd zorgvuldig afgevoerd om verdere verspreiding te voorkomen. Volgens Van Hoogstraten is het poeder vermoedelijk enkele dagen vóór de regenval gestrooid, zodat neerslag de stof in de holen zou spoelen en de werking zou versterken. De analyse van de substantie vindt momenteel plaats in een gespecialiseerd laboratorium om de exacte samenstelling en mogelijke herkomst vast te stellen.

Onzekerheid over dader en motief

Wie de dassen op deze schaal heeft vergiftigd, blijft onduidelijk. “Wij hebben geen enkel belang bij het verdwijnen van de das”, melden boeren uit de omgeving. Politie en gemeentelijke handhavers zijn ingelicht, maar concrete aanwijzingen voor een mogelijke dader ontbreken nog.

Impact op dassenpopulatie

In dit kwetsbare voorjaar, wanneer jonge dassen voor het eerst de burcht verlaten, kan verstoring ernstige gevolgen hebben. Tot nu toe zijn geen dode dassen gevonden, maar boswachters monitoren dagelijks pootafdrukken en uitwerpselen om vroegtijdige sterfte te signaleren.

Volgende stappen

Staatsbosbeheer en lokale agrariërs roepen inwoners en terreinbeheerders op verdachte waarnemingen direct te melden. De politie zet het onderzoek naar herkomst en samenstelling van de gifstof voort. De hoop is gevestigd op het achterhalen van de dader en het voorkomen van herhaling.

Terug naar nieuwsoverzicht